‘Meer ontslagen door sociale media’

0
766

6 mei 2012

Werkgevers ontslaan werknemers steeds vaker vanwege uitspraken en uitspattingen op sociale media.

Dat blijkt uit onderzoek van juridisch dienstverlener Arag in het AD.

Uit onderzoek blijkt dat een op de drie ondernemers zijn werknemers op Twitter of Facebook controleert.

Facebook en Twitter
“Een ondernemer kan gemakkelijk een blik werpen op Facebook of Twitter om te weten wat zijn werknemers in hun vrije tijd uitspoken”, zegt een woordvoerder van Arag in het AD.

Uit het onderzoek van Arag blijkt dat een op de drie ondernemers zijn of haar medewerkers controleert. 10 % doet dat zelfs regelmatig. Door de economische crisis zouden werkgevers bovendien minder door de vingers zien.

Social media
Arag: “Veel mensen gooien van alles op het internet en vaak zijn collega’s met elkaar verbonden via sociale media. Wie zogenaamd ziek is, maar vervolgens feestend op een foto staat, kan in de problemen komen.”

Zo werd een operatieassistente die al maanden thuis zat ontslagen omdat collega’s op internet zagen dat ze wel met haar bandje optrad. Een magazijnmedewerker die zijn teamleider op Facebook uitschold kreeg ook de zak. Exacte cijfers noemt Arag echter niet.

Aantal conflicten neemt toe
Het aantal arbeidsconflicten nam in het eerste kwartaal van dit jaar met 20 % toe. “Het aantal conflicten waarbij sociale media een rol spelen, is hier duidelijk op van invloed”, aldus Arag.

Bron: AD, 7 mei 2012