"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Meer mensen met kleine banen

Meer mensen werken minstens 12 uur per week.

De eerste drie kwartalen van dit jaar waren er meer mensen aan het werk dan in diezelfde periode vorig jaar. Driekwart van deze groei komt van mensen die ten minste 12 uur per week werken. In het derde kwartaal is deze groep geheel verantwoordelijk voor de stijging. Dat meldt CBS.

Vergeleken met een jaar geleden groeide de werkzame beroepsbevolking in het derde kwartaal met 80 duizend personen. Het aantal mensen met werk voor ten minste 12 uur per week nam nog steeds toe, maar het aantal banen van minder dan 12 uur per week werd minder.

Kleine banen vooral bij jongeren die onderwijs volgen
Jongeren zorgden vooral voor de groei van het aantal banen tot 12 uur per week in de eerste twee kwartalen. In het tweede kwartaal van 2015 waren er ruim één miljoen mensen die tot 12 uur per week werkten. Bijna zes op de tien van hen (584 duizend) waren jonger dan 25 jaar. Het merendeel van de jongeren, 553 van de 584 duizend, volgde een opleiding. Aan de groei van banen van minstens 12 uur droegen zowel jongeren als 45-plussers bij.

Bron: CBS, 16 oktober 2015

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.