Meer banen gezocht in Polen vanuit Nederland

0
343

Vanuit Nederland wordt vaker naar een baan gezocht in Polen. Tegelijkertijd is de populariteit van Nederland als werkland voor Duitsers toegenomen.

Dit blijkt uit cijfers van vacaturesite Indeed.

Polen zoeken vanuit Nederland in Polen
Bijna 14% van alle zoekopdrachten naar banen over de grens gaat naar Polen, dat is 2,5% meer dan een jaar geleden. Het land neemt hiermee de tweede plek in op de ranglijst, na de Verenigde Staten. Het gaat om vacatures in het Pools, dus vooral om werknemers van Poolse afkomst.

Gevolgen voor uitzendbureaus
Volgens het CBS worden bijna 180.000 duizend betaalde banen in Nederland op dit moment ingevuld door Poolse werknemers, die ook tot de laagst betaalde krachten behoren. “De economie van Polen groeit al jaren bovengemiddeld”, zegt Sander Poos, Managing Director Benelux bij Indeed. “De werkloosheid daalt en de lonen stijgen. Polen hoeven werkgelegenheid niet meer perse in het buitenland te zoeken.” Een groot deel van de Poolse werknemers is werkzaam in de zakelijke dienstverlening, waar uitzendbureaus de belangrijkste werkgevers zijn. Hetzelfde geldt voor de landbouwsector. “Met op termijn mogelijke implicaties voor deze sectoren als het gaat om het invullen van vacatures.”

Indeed: zoekopdrachten vanuit Nederland naar het buitenland 2018-2019

Nederland aantrekkelijker voor Duitsers
Daarnaast is de interesse van Duitse werkzoekenden voor banen in Nederland toegenomen. Het land staat bovenaan bij buitenlandse zoekopdrachten op de Nederlandse website van Indeed. Duitsland neemt ruim 16% procent voor zijn rekening, een stijging van 2%. België is tweede, met ruim 15%, gevolgd door Groot-Brittannië (11%). “Nederlands is voor Duitsers een relatief gemakkelijke vreemde taal om te leren”, zegt Poos. “Daarnaast voelen veel Duitsers zich thuis in de Nederlandse cultuur. Andersom worden Duitse werknemers gewaardeerd in Nederland, onder meer om hun opleidingsniveau en werkmentaliteit.”

Bron: Indeed.nl, 9 september 2019