"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Meer banen in Detailhandel in 2017 en 2018

De werkgelegenheid in de Detailhandel zal met zo’n 7.500 werknemersbanen per jaar toenemen in 2017 en 2018.
UWV arbeidsmarktupdate Detailhandel dec 2016, prognose banen 2017-2018
Ook zal de vacaturemarkt naar verwachting verder aantrekken. De groei zal zich vermoedelijk met name voordoen in het MKB en in webwinkels.

Uit de cijfers over 2010-2015 blijkt dat de groei in werkgelegenheid zich vooral vertaalt in een toenemend aantal deeltijdbanen.

Dat meldt het UWV in de Arbeidsmarktupdate Detailhandel.

Opkomst webwinkels
Consumenten laten de traditionele fysieke warenhuizen steeds vaker links liggen. Veel grote detaillisten hebben de afgelopen jaren hun personeelsbestand moeten afslanken. Ook zijn er in 2016 veel winkels en ketens failliet gegaan, waaronder V&D en schoenenketen Macintosh. Ruim 21.000 mensen verloren in 2016 hun baan door een faillissement in de detailhandel. Het verdwijnen van traditionele winkelketens en warenhuizen heeft te maken met het veranderende koopgedrag van consumenten. Door de opkomst van webwinkels verschuift de functie van warenhuizen voor een deel naar het internet. Consumenten die nog wel naar fysieke winkels gaan, doen dit vaak alleen nog als deze winkels waarde kunnen toevoegen aan het winkelen, zoals het bieden van persoonlijk advies en goede service.

Bron: UWV, 29 december 2016

Zie ook Deskundig personeel prioriteit in retail en zakelijke dienstverlening (rapport ABN AMRO)

Relatief veel tijdelijke contracten in Detailhandel - fragment Arbeidsmarktupdate UWV dec 2016
Relatief veel tijdelijke contracten in Detailhandel – fragment uit Arbeidsmarktupdate UWV december 2016
Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.