Werkgevers positief over aannemen personeel

0
77

Nederlandse werkgevers blijven positief, maar verwachten het komende kwartaal wel minder werknemers aan te nemen dan in het vorige kwartaal.

Dit blijkt uit de arbeidsmarktbarometer (MEOS Q3) van ManpowerGroup onder 59.000 werkgevers, waarvan 750 in Nederland. Nederland scoort +2, ten opzichte van +4 vorig kwartaal.
De daling van het netto werkgelegenheidscijfer van -2 ten opzichte van vorige kwartaal, wordt met name veroorzaakt door een daling bij de nutsbedrijven, overheid en maatschappelijke dienstverdeling.

Jilko Andringa, algemeen directeur ManpowerGroup Nederland: “In bijna alle sectoren verwachten meer werkgevers hun personeelsbestand te vergroten. De groei is weliswaar minder groot dan vorig kwartaal, maar de score is nog altijd +3 vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Herstel vindt plaats in golfbewegingen.”

Groei binnen de sectoren
Werkgevers in bijna alle sectoren verwachten het komend kwartaal groei in het personeelsbestand. Alleen werkgevers in de sector landbouw, bosbouw en visserij verwachten minder personeel aan te nemen. De bouwsector liet al langer een stijgende lijn zien en groeit ook het komende kwartaal het hardst.

Europese verschillen
In Europees perspectief ervaart Nederland samen met België, Spanje, Zwitserland en Zweden een groei kleiner dan +3. Italië is het enige land in Europa met een krimp (-4). Duitsland blijft stabiel en laat voor het vijfde kwartaal op rij een werkgelegenheidscijfer zien van +5. Het Verenigd Koninkrijk scoort voor het derde kwartaal +6 en ook de Verenigde Staten zijn stabiel. Het economisch herstel is daar vooralsnog sterker zichtbaar dan in Europa.
Duitsland: 5 (5 Q2)
België: 2 (2 Q2)
Verenigd Koninkrijk: 6 (6 Q2)
Spanje: 1 (4 Q2)
Frankrijk: 4 (1 Q2)

Bron: Manpower.nl, 9 juni 2015, ManpowerGroup