Manpower kiest Oosters model bij overname

0
282

ManpowerGroup kiest bij overnames voortaan voor het Oosterse model: de zittende directeur blijft aan en de onderneming behoudt veel eigen zelfstandigheid. 

Manpower is van de klassieke formule afgestapt met de overname van Salarisprofs, een Nederlandse detacheerder van salarisadministrateurs. Bij een klassieke overname werd het bedrijf overgenomen, de directie vervangen en de activiteiten snel geïntegreerd.

De zittende directeur van Salarisprofs Esther van der Born behoudt haar functie en Manpower krijgt voorlopig niet meer dan 51% van de aandelen.

Het idee is afgeleid uit het Verre Oosten waar westerse bedrijven alleen samenwerken via partnerships.

Oosters model
De Oosterse overname zorgt ervoor dat een bedrijf op een natuurlijke manier wordt overgenomen door een groot concern. ‘De klassieke overname zorgt vaak voor een schokeffect waarbij de nieuwe dochter wordt ingelijfd in het grotere concern’, aldus Adse de Kock, fusieadviseur bij Holland Corporate Finance.

Directeur Esther van der Born van Salarisprofs bleef in functie na de overname door Manpower begin 2014. Van der Born: ´Ik heb de vrijheid behouden om te blijven ondernemen zoals ik dat wil.´

Bron: FD.nl, 30 december 2014