Manifest van de Zelfstandige

0
135

Het Manifest van de Zelfstandige is een initiatief van drie ras-zelfstandigen die al sinds jaar en dag voor eigen rekening werken.

Zij zijn het zat dat zelfstandigen steeds weer worden afgeschilderd als parasieten, gemankeerde werknemers of mislukte werkgevers en als schadepost voor de economie. Met dit manifest willen ze laten zien dat de zelfstandigen een eigen verhaal te vertellen hebben.

Initiatiefnemers zijn Annedien Hoen, Ronald Mulder, Norbert Bakker.

“Vroeger heetten we freelancer, middenstander, vrije beroeper, eenmanszaak en klusjesman. Nog vroeger heetten we dagloner en ambachtsman. In het Frans heten we indépendantes, in het Duits heten we Selbständigen en in het Engels hebben we de mooiste naam: self-employed.

We zijn onze eigen baas. We houden onszelf aan het werk. We zorgen zelf voor onze opdrachten, we creëren onze eigen werkgelegenheid. We leveren waardevolle producten en diensten en dragen zo bij aan economische groei, innovatie en ook aan banen voor anderen.

Veel van ons zijn ooit werknemer geweest en veel van ons zullen dat ooit zijn. Sommigen van ons zijn ooit werkgever geweest en sommigen zullen dat in de toekomst zijn – als het zo uitkomt. En voor weer een ander deel van ons is het een hele bewuste keuze om niemands baas te zijn en niemands knecht.

We zijn zeer divers, maar we zijn allemaal zelfstandig. We doen waar we goed in zijn en we doen dat voor eigen rekening en risico. De meesten van ons doen ook wat ze het liefste doen. Niet elke dag natuurlijk, en niet de hele dag, maar over het algemeen houden we van wat we doen.

En we zorgen voor onszelf.” Lees meer

Bron: Manifest van de Zelfstandige, 3 februari 2016