"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Magnet.me: ‘Cijfers van WO- en HBO-studenten dalen’

De cijfers die studenten in het WO en HBO halen zijn aan het dalen. Een mogelijke oorzaak is dat bij sollicitaties nog maar heel weinig naar cijfers wordt gevraagd.

Dat blijkt uit onderzoek naar ruim 19.000 vacatures en ruim 100.000 studentprofielen door Magnet.me, het Nederlands-Britse carrièrenetwerk voor studenten en starters op de arbeidsmarkt.

Magnet.me cijferonderzoek

De beruchte zesjescultuur blijkt onder studenten op het WO en HBO nog niet te bestaan. Wel gaat het met de cijfers de verkeerde kant op: de afgelopen vier jaar is het gemiddelde bachelorcijfer onder WO-studenten gedaald van een 7.26 naar een 7.09 en het gemiddelde mastercijfer van een 7.59 naar een 7.52. Onder HBO’ers daalde het gemiddelde cijfer van een 7.21 naar een 7.07. Tegelijk wordt in vacatures steeds minder vaak een minimum-cijfer-vereiste gehanteerd. Dat gebeurde in maar 268 van de 19.708 onderzochte vacatures.

Volgens Magnet.me co-founder Vincent Karremans houden beide ontwikkelingen verband met elkaar: “We zien duidelijk dat werkgevers nog maar heel weinig naar cijfers vragen. Drie jaar geleden zagen we al dat nevenactiviteiten als een bestuursjaar belangrijker worden gevonden. Die ontwikkeling zet zich door. Het risico is wel dat de zesjescultuur waar al zo lang over wordt gesproken, maar die er eigenlijk nooit was, daardoor nu ontstaat. Harder studeren wordt immers niet gevraagd en niet beloond.”

Cijfers zijn overigens niet in ​alle​ branches irrelevant. Wie als jurist, consultant of in de IT aan de slag wil, doet er goed aan regelmatig een stapavondje over te slaan ten behoeve van een studieavond. Ook in finance en private equity gelden cijfer-vereisten. Studenten in Informatica en Business-richtingen behalen ook daadwerkelijk gemiddeld hogere cijfers dan in andere studierichtingen.

Bron: Magnet.me, 29 november 2018

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.