Lisanne Haarbosch, Teamlead Recruitment YoungCapital Duitsland

0
716

Interview met Lisanne Haarbosch, Teamlead Recruitment YoungCapital Duitsland.

Lisanne woont en werkt sinds maart 2015 in Keulen, Duitsland.

Dit interview is onderdeel van een serie, waarin Femke van Soest, eigenaar van FaseVijf, diverse Nederlanders spreekt die in het buitenland werkzaam zijn in de flexbranche.
YoungCapital
Wat was je eerste baan?
“Mijn eerste baan was en is nog steeds bij YoungCapital. Na mijn studie International Business Languages in Rotterdam en Duitsland, aan de Fachhochschule München, ben ik in 2012 begonnen bij YoungCapital in Rotterdam. Tijdens mijn opleiding heb ik bewust gekozen voor een studiejaar in Duitsland. De Duitse taal ligt me goed en ik vond Duitsland toen al een interessant land. Voor mijn afstuderen en stage ben ik bewust op zoek gegaan naar een Engelstalig land; ik kon mijn studie afronden in Sydney. Terug in Nederland zocht ik naar een baan via YoungCapital. Wie weet konden zij mij bemiddelen? Eenmaal binnen op de vestiging, was ik onder de indruk, ik besefte wat voor een gaaf bedrijf YoungCapital is. Het idee om hier te werken sprak me direct aan. Op dat moment zocht YoungCapital een recruiter in Rotterdam, een afwisselende baan met veel verantwoordelijkheid. De keus was voor mij toen snel gemaakt.”

YoungCapital, vestiging Keulen, Duitsland
YoungCapital, recruiters Keulen, Duitsland

Wat is je huidige functie?
”Als Teamlead Recruitment ben ik operationeel verantwoordelijk voor de werving en selectie van flexwerkers voor onze vestigingen in Keulen, München en Hamburg. Verder ben ik nauw betrokken geweest bij de gehele opstart en lancering van ons business model op de Duitse markt. Ook heb ik een rol gespeeld bij het inrichten van onze processen en systemen aangepast aan het Duitse wettelijk kader.”

Welke verschillen zijn er ten opzichte van de Nederlandse flexmarkt?
“De inzet van de doelgroep studenten in uitzenden is nog redelijk onbekend in Duitsland en daarbij kampt Duitsland met een slecht imago van uitzenden vanuit historische achtergrond. Voor ons des te belangrijker om de voordelen van jongeren onder de aandacht bij onze opdrachtgevers te brengen en om te zorgen dat wij onze studenten in Duitsland kunnen verblijden met mooie bijbanen en onze opdrachtgevers met hoogopgeleid talent!”

Kun je kort omschrijven hoe het uitzenden (flex) werkt in jouw land?
“Uitzenden kennen we in Duitsland niet, alleen detacheren. Dit betekent dat alle studenten die als flexwerker aan het werk gaan een vast uren-contract krijgen. Flexwerkers krijgen dus vanaf het eerste moment doorbetaald bij ziekte. Daarnaast moeten wij het aantal uren dat flexwerkers werken goed monitoren. Als student mag je in Duitsland maximaal 20 uur per week werken, anders heeft het financiële consequenties voor je studielast. Het aantal uren moeten wij dan ook goed in de gaten houden.”

YoungCapital, vestiging Keulen
YoungCapital Keulen

Wie zijn jouw concurrenten, hoe ziet het speelveld eruit?
“Zowel de markt als het land is groter vergeleken met Nederland. In Duitsland kennen we natuurlijk de grote internationale spelers, maar zij richten zich op een brede doelgroep binnen het generieke uitzenden. Wanneer je specifiek naar onze markt kijkt, is er eigenlijk maar één andere speler die zich richt op jongeren. Wij zijn nichespeler binnen de enorme studentenvijver die Duitsland kent. Dat betekent dat er voor ons nog heel veel valt te winnen!”

Aan de oever van de Rijn in Keulen
Aan de oever van de Rijn in Keulen

Wat vind je het leukst aan het werken in het buitenland?
”Dat is een lastige vraag, er is namelijk zoveel leuk aan het wonen en werken in Duitsland. Maar het leukste is het om te ontdekken hoe anders het werken en het leven is in het buitenland. Onze vestiging zit in Keulen vlakbij de Dom, achter het Centraal Station. Keulen is een relaxte stad waar mensen heel open zijn en je makkelijk integreert. Zeker als je Keulen vergelijkt met München en Düsseldorf. De cultuur in die steden is formeler en afstandelijker. Düsseldorf versus Keulen kun je vergelijken met Amsterdam versus Rotterdam. Tussen beide steden is een zekere rivaliteit. Zeker de Kölner is heel trots op zijn stad, dat merk je! Toen ik begon met werken in Duitsland vielen mij de verschillen per regio en per stad enorm op. Er zijn ook cultuurverschillen tussen het Westen, Noorden, Zuiden en Oosten van het land. Heel interessant!”

Lisanne Haarbosch
Lisanne Haarbosch, Teamlead Recruitment YoungCapital Duitsland

In welke landen ben je werkzaam geweest?
“Ik heb voor 2015 niet in het buitenland gewerkt of gewoond. Alleen voor mijn stage in Sydney. Sinds januari 2016 woon ik in Keulen en ik hoop hier nog een paar jaar te mogen blijven wonen en werken.”

Wat is je meest bijzondere ervaring in het land waar je nu werkt?
“Sinds we in 2015 in Duitsland zijn gestart is er zoveel gebeurd! Maar het meest bijzondere was wel de opening van onze eerste vestiging in Keulen. Sindsdien zijn we onwijs gegroeid van 3 naar 25 collega’s. In korte tijd zijn we van ‘start-up’ veranderd in een ‘scale-up’. Daar ben ik heel trots op.”

Wat mis je het meest van Nederland?
“Een paar keer per jaar ga ik met de auto naar Nederland en dan geniet ik altijd van de skyline van Rotterdam, heel bijzonder. Als ik aan het werk ben in Keulen mis ik Nederland niet, maar als ik de Rotterdamse skyline zie, voelt dat nog altijd als thuiskomen.”

YoungCapital recruitment, Duitsland
YoungCapital recruitment in Duitsland

Welke boodschap wil je meegeven aan de mensen die in deze branche werkzaam zijn en ook graag hun carrière in het buitenland willen vervolgen?
“Dat je het altijd moet proberen! Ik heb bij mijn start bij YoungCapital al aangegeven dat ik graag naar het buitenland wilde. Toen waren er nog geen kansen, maar zo zie je maar, het kan altijd veranderen. Je hebt zelf invloed op wat je wilt. Maak daarom kenbaar bij de juiste mensen wat je ambities zijn en go for it!”

Hoe zie je het uitzendbureau van de toekomst?
“Innoveren en vernieuwen staat bij YoungCapital hoog in het vaandel. We blijven onszelf uitdagen om het werving- en selectieproces sneller en efficiënter te maken. Hierdoor kunnen onze recruiters in de toekomst nog sneller matches maken.

Femke van Soest, FaseVijf
Femke van Soest, FaseVijf

Ondanks technologische ontwikkelingen blijft persoonlijk contact belangrijk en zullen vestigingen altijd blijven bestaan. Juist in de toekomst zullen we meer tijd overhouden voor coaching van onze kandidaten. Zo veranderen we van uitzender meer en meer in een talentontwikkelaar!”

Interview: Femke van Soest, FaseVijf