Level One start migrantenhuisvesting Swifterbant

0
205

In opdracht van uitzendbureau level One is gestart met de voorbereidingen van de bouw van 148 migrantenwoningen aan de Visvijverweg in Swifterbant.

Het is voor het eerst in Nederland dat bedrijven op deze grote schaal de huisvesting van buitenlandse werknemers onder hun hoede nemen. Het Emmeloordse uitzendbureau kocht dit voorjaar de boerderij, met tijdelijke huisvesting van migranten als bestemming, over van de gebroeders Van Arkel. Zij wilden een Polenhotel in Swifterbant vestigen, maar zagen daar later vanaf.

Level One en sloop- en bouwonderneming Weever kozen op basis van een gezamenlijke investering voor een andere strategie. De twee bedrijven dachten een plan uit voor de bouw van 148 tweepersoonsappartementen.

In de nieuwe opzet is er veel aandacht voor de privacy en het wooncomfort van de bewoners. De appartementen worden innovatief en milieuvriendelijk gebouwd. Zo worden alle appartementen opgeleverd met alle voorzieningen die nodig zijn om in de toekomst gebruik te kunnen maken van zonnewarmte. Ook worden er 74 warmtepomp installaties aangelegd. Opvallend is dat er wordt gebouwd zonder heipalen voor de fundering, maar op een laag van isolerende tempex. Op deze manier kunnen de huisjes naar verloop van tijd ook weer gemakkelijk en milieuvriendelijk geruimd worden.

De appartementen bieden de bewoners, met een eigen terrasje, eigen opgang, keuken-kamer, douche-wc ruimte en een afzonderlijke slaapkamer, duidelijk meer woongenot en comfort dan het eerder geplande Polenhotel.

De gemeenteraad van Emmeloord drong er onlangs op aan om de schrijnende situatie rond de arbeidsmigranten in de Noordoostpolder beter in kaart te brengen. Momenteel is er slechts opvang voor zo’n 450 migranten terwijl er naar alle waarschijnlijkheid tussen de 2000 en 3500 arbeidsmigranten in de NOP verblijven.

Bron: Level One, 11 september 2016