Kwart van werkenden studeert weer na corona

0
83

Bijna een kwart (23%) van werkend Nederland ziet na de coronacrisis weer ruimte om een opleiding te volgen naast hun werk.

Dit blijkt uit onderzoek van NCOI Opleidingen onder ruim 1.100 Nederlanders in loondienst.

Vrije dagen
Desgevraagd vind 81% dat iedere werkende Nederlander het recht moet hebben om een studie naast het werk te volgen. Momenteel gebruikt 13% zijn vrije dagen om een opleiding naast het werk te volgen.

Leeftijd
Er is een duidelijke trend te zien tussen leeftijd en het voornemen een studie te volgen na de crisis. Van de twintigers wil 31% een opleiding volgen, bij dertigers blijft het steken op 26%. Van de veertigers en vijftigers heeft 19% studieplannen, en onder zestigplussers daalt het naar 17%.

Bij- en omscholen
Maar liefst tweederde (68%) denkt dat bijscholen de oplossing is voor personeelstekort. Verder vindt een op de drie dat publieke onderwijsinstellingen zich nauwelijks inspannen om efficiënte omscholingstrajecten aan te bieden.

Sven Tump, directeur NCOI: “Om als medewerker goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt, is het belangrijk dat mensen zich blijven ontwikkelen. De overheid onderkent dit ook met bijvoorbeeld het ‘levenlanglerenkrediet’, een krediet waarbij mensen onder de 56 die geen recht hebben op studiefinanciering toch geld kunnen lenen. Daarnaast doen werkgevers er goed aan hun medewerkers te stimuleren om te blijven leren, hier worden medewerkers alleen maar beter en toekomstbestendiger van.”

Bron: NCOI, 25 oktober 2021