KvK Connect app voor zzp’ers

0
577

KvK Connect app voor zzp’ers
KvK Connect app - Zet jezelf in de spotlights
‘Zet jezelf in de spotlights’

Op 1 januari 2016 begon Peter Bargon als Directeur Dienstverlening Kamer van Koophandel.*

Hij nam het initiatief om deze app voor zzp’ers te maken. Waarom?

“Met de KvK Connect app kunnen wij zzp’ers van relevante informatie voorzien. Bovendien kunnen ze hierdoor zelf netwerken, chatten, kennis delen in groepen en zichzelf vergelijken met andere zzp’ers in hun vakgebied.”

Netwerk voor zzp’ers
De app faciliteert een gesloten netwerk voor zzp’ers die zijn geregistreerd in het Handelsregister.

“Dat was een uitdrukkelijke wens van de zzp’ers zelf. Zij willen zonder pottenkijkers met elkaar communiceren. Vooral de zelfstandige professionals blijken veel behoefte te hebben aan intervisie en netwerken. Zo kunnen ze samen meer of grotere opdrachten binnenhalen. Ze kunnen elkaar op die manier helpen en kennis delen. De app heeft zoekfuncties en filters om zelfstandigen met de juiste profielen in een bepaalde stad of regio te vinden.”

Recruiters of opdrachtgevers hebben in deze app geen toegang tot een profiel, tenzij de zzp’er zelf zijn profiel vanuit de app vindbaar maakt als een openbare webpagina. Recruiters mogen, als zij zelf zzp’er zijn, natuurlijk ook een account maken, maar ze mogen de app niet gebruiken voor headhunting. Dat staat in de algemene voorwaarden bij het gebruik van de app.

“Samen met onderzoeksbureau Ipsos hebben wij de wensen van zzp’ers met betrekking tot de service van de Kamer van Koophandel in kaart gebracht,” zegt Bargon. “Een evenwichtig samengesteld zzp-panel heeft meegekeken bij de ontwikkeling van de app. Zo konden we in verschillende stadia checken of de inrichting in overeenstemming was met hun behoefte.

We zijn in maart begonnen met de meervoudige onderhandse aanbesteding van de opdracht. De keuze viel op leverancier Blue Carpet. Zij dachten in onze ogen het best mee vanuit het perspectief van zzp’ers,” vertelt Bargon. “In oktober was een eerste versie gereed.

Zelf heb ik ter voorbereiding veel zzp’ers uit diverse sectoren gesproken. Ik denk dat de app zoals hij nu is, vooral past bij zzp’ers die behoefte hebben aan netwerken en informatie op maat.
De app biedt zzp’ers ook de mogelijkheid om zichzelf te vergelijken met anderen. Voor een goede benchmark hebben we voldoende gebruikers met vergelijkbare profielen nodig. Het streven is om in 2017 zo’n 60.000 zzp’ers te bereiken via de KvK Connect app. Iedere starter die zich inschrijft bij de KvK maken wij daarom attent op deze mogelijkheid.”

Informatie delen
Hoe veilig is de onderling gedeelde informatie in chats en groepen? Stel, dat een zelfstandige professional in een chatgroep van de app zijn uurtarief of zijn ervaringen deelt bij zijn laatste opdracht, geeft de Kamer van Koophandel dat dan door aan derden?
“Nee,” zegt Bargon, “het is een besloten zzp-netwerk. Als KvK gaan wij geen persoonsgebonden informatie delen met derden. Wel gebruiken wij de informatie voor het voeden van de dynamische statistieken, waarmee je jezelf als zzp’er kunt vergelijken met andere zzp’ers met een vergelijkbaar profiel. De dynamische statistieken geven inzicht in gemiddelden, zoals de gemiddelde opdrachtduur van een opdracht van vergelijkbare profielen. Dat doen wij geanonimiseerd op geaggregeerd niveau, zodat het niet is te herleiden naar die zzp’er.

Peter Bargon, Directeur Dienstverlening KvK
Peter Bargon, Directeur Dienstverlening KvK

We hebben meer gedetailleerde informatie nodig over de enorm heterogene groep zzp’ers om onze dienstverlening te verbeteren. Daar helpt deze app ons bij.

Ook de feedback die we van zzp’ers krijgen via de app gaan we ter harte nemen om ons service niveau te verhogen. De app is momenteel basaal gereed als ‘minimum viable product’ en wordt verder getuned op basis van suggesties van de aangemelde zzp’ers.”

Concurrerend?
Loopt de app straks andere commerciële dienstverleners voor de voeten? “Nee,” vindt Bargon, “wat wij bieden via de KvK Connect app is een moderne invulling van onze voorlichtingstaak voor zzp’ers. Met de app willen wij zzp’ers zo goed mogelijk vindbaar maken, steunen bij het ondernemen en faciliteren in het leggen van contacten.”

Voor de nieuwsvoorziening in de app wordt samengewerkt met belangenorganisaties FNV Zelfstandigen, PZO-ZZP en ZZP Nederland.

Interview: Hinke Wever, FlexNieuws

*Peter Bargon was jarenlang directeur van Yacht, voor hij de overstap maakte naar de Kamer van Koophandel. Lees meer