Kredietcrisis treft Nederlandse arbeidsmarkt in 2009

0
1227

6 oktober 2008

De klap van de kredietcrisis komt in 2009 en treft dan jongeren, mensen zonder vaste baan en werknemers in de bouw, horeca en detailhandel.

Dat stelt econoom Michiel Vergeer van het Centraal Bureau voor de Statistiek in dagblad DePers. Ook hoogleraar Ton Wilthagen van de Universiteit van Tilburg verwacht dat de kredietcrisis in Amerika Nederland nog een harde tik mee zal geven: “Nederland is als exportland gevoelig voor economische pieken en dalen.”

Meer ontslagen en minder uitgaven
De Nederlandse arbeidsmarkt staat er nu nog prima voor, met een historisch lage werkloosheid van nog geen 4 procent en 240.000 vacatures, bijna een record. Banken worden echter steeds voorzichtiger in het uitlenen van geld, waardoor de bouwsector nu al het aantal orderontvangsten ziet afnemen, stelt Vergeer. Hierdoor ontstaat minder werkgelegenheid in de bouw, en dus meer kans op ontslagen. Ook de Nederlandse consument beperkt zijn uitgaven, met alle gevolgen voor de horeca en de detailhandel.

Afname vacatures
In de uitzendbranche is een afname van de vacatures te zien, een belangrijke indicator van economische recessie, omdat werkgevers eerst op tijdelijke krachten bezuinigen. Dit geldt ook voor jongeren, aldus econoom Wilthagen. De Monster Employment Index, die maandelijkse de online vacatures in Nederland telt, bevestigt het beeld van een dreigende recessie. Sinds juni 2008 laat de Index een steeds sterkere daling in het vacatureaanbod zien. In augustus kende ook de bank- en verzekeringswereld een afname in vacatures; een kwart minder dan in 2007.

Arbeidsparticipatie en krapte arbeidsmarkt
Vergeer gelooft niet dat de vergrijzing uitkomst biedt. Met vrouwen die meer gaan werken en ouderen die steeds langer doorwerken stijgt de arbeidsparticipatie ook, aldus de econoom. Hoogleraar Wilthagen is optimistischer. Hij verwacht dat de werkloosheid in sectoren als het onderwijs, de zorg en de overheid niet zal toenemen, wat bijdraagt in de krapte op de totale arbeidsmarkt.

Gerelateerd nieuws
> Uitzendbranche kan meer mensen aan werk helpen
> Voldoende banen in Nederland
> Financiële werkgever minder populair
> Uitzendbureaus: nichemarkten gewild
> Nederlandse economie groeit robuust

Arbeidsmarkt – werkgelegenheid
> meer nieuws

Bron: DePers, 3 oktober 2008


FlexService – home