"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Krappe arbeidsmarkt stimuleert sollicitanten om meer loon te vragen

51 procent van de Nederlanders durft door de huidige arbeidskrapte op banen te solliciteren waarvoor zij niet de juiste opleiding hebben gevolgd.

Dit blijkt uit onderzoek dat Brunel liet uitvoeren onder 1.158 Nederlanders. Daarnaast is ruim driekwart hierdoor bereid om een hoger salaris te vragen en 72 procent om betere secundaire arbeidsvoorwaarden.

Bereidheid om hoger in te zetten bij sollicitaties, bron Brunel

Hoger inzetten bij salarisonderhandelingen
Driekwart van de ondervraagden durft tegenwoordig bij een sollicitatiegesprek om meer loon te vragen dan vroeger. Mannen durven iets vaker hoger in te zetten bij salarisonderhandelingen dan vrouwen, volgens het onderzoek.

Effect van arbeidskrapte op loon
De personeelstekorten worden het meest gevoeld in sectoren als de ICT, de bouw, de zorg en het onderwijs. Toch verschilt het per sector of de arbeidskrapte ook leidt tot het vragen om meer salaris. De bouwsector springt eruit, daar durven werkenden het vaakst meer loon te vragen. In het onderwijs zijn werkenden op dit terrein het meest terughoudend.

Fulltimer voelt zich zekerder bij het vragen naar betere arbeidsvoorwaarden
Een mannelijke fulltimer heeft de minste moeite met het vragen om betere arbeidsvoorwaarden. Vrouwelijke fulltimers neigen daar iets minder toe. Fulltimers durven vaker dan parttimers te onderhandelen over betere arbeidsvoorwaarden.

Meer ongekwalificeerd personeel door arbeidskrapte

Ongekwalificeerd personeel aangenomen door krapte
De grote schaarste aan mensen in veel sectoren betekent dat werkgevers zich regelmatig gedwongen voelen ongekwalificeerd personeel aan te nemen. Hoe wordt dat gewaardeerd? Zo’n zestig procent van de mensen in de bouw en in de industrie is van mening dat er te veel ongekwalificeerd personeel wordt aangenomen.

Bekijk alle resultaten met grafieken.

Bron: Brunel, 31 juli 2019

Zie ook
Salaris belangrijkste bij keuze voor nieuwe baan
Gemeenten dichten loonkloof tussen mannen en vrouwen

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.