Kerstgeschenken worden steeds gekker

0
357

Sommige bedrijven zijn creatiever in hun kerstgeschenken. Dat leidt tot bizarre giften, zoals een ‘boodschappenkarretje voor bejaarden’ of een ‘gerookte paling in een kartonnen koker’. Dit blijkt uit een rondgang van HR-specialist Tentoo onder meer dan 100 flexwerkers.

Veel bedrijven grijpen de kersttijd aan om hun waardering te laten blijken aan hun werknemers, flexwerkers en opdrachtnemers in de vorm van een geschenk.

“We merken dat de pakketten elk jaar weer voor een verrassing kunnen zorgen. Daarom besloten we onze flexwerkers te vragen wat ze graag willen – en wat voor gekke pakketten ze in het verleden kregen”, vertelt Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo.

De tien meest spraakmakende kerstcadeaus:

  1. Boodschappenkarretje voor bejaarden
  2. Gerookte paling in een kartonnen koker
  3. Een vlinderdas van ‘Rudolph the rednosed reindeer’
  4. Demontabele schroevendraaierset
  5. Toeristische wegenatlas Nederland
  6. Blik pepers
  7. Kaartjes voor een concert van Guus Meeuwis
  8. Roze regenpak
  9. Foto gemaakt door een collega
  10. Chocoladeletter

Liever een cadeaubon
Ook is onderzocht wat het meest populaire geschenk is. Dat is de cadeaubon, die door maar liefst 36% van de flexwerkers wordt verlangd. Slechts 10% van de flexwerkers geeft aan een voorkeur te hebben voor het traditionele kerstpakket. Op de derde plek komt wijn/chocola als kerstwens. Sommige flexwerkers hebben echter wel erg specifieke wensen. Zo gaf één aan ‘een minuut gratis winkelen in een bouwmarkt’ te willen. Een andere flexwerker wil graag ‘een geheel verzorgde reis voor twee personen naar een warm land’. Ook wilden enkelen ‘een vast contract’ of gewoonweg ‘waardering’.

Extravagante kerstgeschenken
Er werden niet alleen bizarre kerstcadeaus geschonken, ook extravagante. Zo kregen drie mensen een vakantie, iemand een iPhone en ook ontving iemand ooit 400 gulden. Dit was volgens de flexwerker toentertijd ‘meer dan het maandloon van een stagiaire’. Den Ronden: “Dergelijke dure geschenken zijn wel erg uniek. De ABN AMRO bijvoorbeeld gaf 70 euro per werknemer uit. Gemiddeld ligt dit bedrag tussen de 40 en 50 euro.”

Bron: Tentoo, payrolling voor freelancers, 22 december 2016