Julius Kousbroek, Payroll Works: payroll is geen hype

0
999

Julius Kousbroek, directeur van Payroll Works, won twee jaar achtereen de FD Gouden Gazelle.

Hij gelooft in de flexibele inzet van arbeid en ondersteunt ondernemers daarin.
Het Flexcongres, april van dit jaar, stond in het teken van meebewegen met de markt.
Julius Kousbroek was een van de sprekers. Zijn quotes:

  • Anticipeer op veranderingen in de markt
  • Doe alleen waar je heel goed in bent
  • Payrolling als naam of vorm verdwijnt misschien, niet de trend eronder
  • Tell it like it is

Payroll Works
Anticiperen
Julius: “Bedrijven reageren vaak te laat, ze komen pas in beweging als het bijna te laat is. In mijn workshop gaf ik Kodak als voorbeeld, niet zo lang geleden een van de grootste werkgevers, maar inmiddels bestaat het niet meer. Kodak heeft onvoldoende geanticipeerd en de draai naar digitale fotografie niet snel genoeg gemaakt. Nokia, een andere grote speler, was marktleider, maar telt op het hoogste niveau niet meer mee. Ik gebruik die voorbeelden om de flexbranche wakker te schudden. Want onze branche beweegt nauwelijks terwijl de noodzaak er wel is.”

Begin simpel: doe alleen waar je goed in bent
“Veranderen lukt alleen als je daar echt tijd voor vrijmaakt. Uitzendorganisaties en intermediairs zouden zich alleen bezig moeten houden met waar ze heel goed in zijn: bemiddelen in personeel. Zet alle rompslomp die erbij hoort, zoals de backoffice, buiten de deur en maak je hoofd vrij. Focus op waar je het beste in bent en kijk waar je dan heen gaat bewegen. Dat komt dan vaak vanzelf. Het mooie is dat ik nieuwkomers op de markt dat direct zie doen. De startende uitzendbureaus en intermediairs die wij bedienen, maken een vliegende start en hebben geen buikpijn over liquiditeit, software of een zieke medewerker die als enige echt snapt hoe de backoffice in elkaar zit.”

Payrolling is geen hype
“Ik heb zelf ervaren hoe fijn het is om te outsourcen. Ons bedrijf bestaat nog maar 5 jaar en groeit mede door het outsourcen van een aantal werkzaamheden explosief. Wat natuurlijk helpt is dat payrollmarkt sterk groeit als gevolg van de toenemende flexibele inzet van mensen. Degenen die payrolling als hype afschilderen, zien niet dat er een grote trend onder ligt: de wens om flexibel met arbeid om te gaan bij zowel werkgever als werknemer. Payrolling is een vorm waarin we dat vandaag regelen. Morgen heet het misschien geen payrolling meer en heeft het net wat andere vormen, maar flexibele arbeid is here to stay. Mensen willen vrij en snel kunnen bewegen op de arbeidsmarkt. De vaste baan is voor de jongere generatie niet meer het ‘hoogst haalbare’.”

Julius Kousbroek

In de verdediging
Hoe ga jij om met het imago van payrolling?
“Ik begrijp waarom payrolling zo in de verdediging zit. Het past bij de transitie waarin de economie en ook de arbeidsmarkt zich bevindt. Men klampt zich vast aan het oude en bekende en vindt het nieuwe eng en schopt daartegen. Een aantal payrollbedrijven die er echt een potje van maken, zorgt er voor dat alle payrollbedrijven opeens mikpunt worden van kritiek. Niet terecht, maar wel verklaarbaar. De CAO omzeilen en mensen in vaste dienst ontslaan en dan via payrolling weer aan het werk bij hetzelfde bedrijf? Het is een praktijk die ik verfoei maar zolang er payrollbedrijven zijn die dat doen, zal ik uit moeten blijven leggen dat wij dat niet doen.”

Keurmerk is geen doel
“Ik doe graag mee aan de gesprekken over hoe we de relatief jonge bedrijfstak payrolling beter op de kaart kunnen zetten. Het valt me op dat er al snel wordt gekeken naar een keurmerk als oplossing voor alles. Met een keurmerk zou alle kritiek op payrolling opeens verdwijnen. Ik geloof daar niet in. Ik denk dat we het vooral moeten zoeken in transparantie; heel duidelijk uitleggen wat payrolling is en hoe het werkt. In de eerste plaats aan de mensen die via een payrollbedrijf aan het werk zijn. Dat lijkt voor-de-hand-liggend, maar het gebeurt vaker niet dan wel. We moeten vooral ook niet bang zijn te vertellen wat er anders is bij payrolling in vergelijking met een vast arbeidscontract.”

Kippen
“Ik ben nogal ongedurig van aard en word onrustig als zaken niet goed geregeld zijn. Alleen daarom al probeer ik de beste dienstverlening te realiseren die mogelijk is. Wij gaan daar ver in. Een klant van ons – een kippenslachter – liet in een gesprek vallen dat hij het best handig zou vinden als er op de factuuroverzichten van mensen ook zou staan hoeveel kippen ze die week geslacht hebben. Dat regelen we dan voor hem. Vind ik heerlijk om te doen.”

Interview: Hinke Wever, FlexNieuws