Jongeren in actie tegen laag minimumloon

0
180

| Download Wet Minimumloon en minimum vakantiebijslag | WML |

Dinsdagavond 24 maart start een nieuwe beweging van werkenden jongeren: Young & United.

Werkende jongeren gaan actie voeren voor volwassen loon vanaf 18, meer vaste contracten en echte banen waar je van kunt leven. Hun acties worden ondersteund door de FNV en een brede coalitie van (jongeren-)organisaties.

Tijdens de kick-off, met veel muziek en beeld, worden onder andere de resultaten gepresenteerd van een door ruim 10.000 werkende jongeren ingevulde enquĂȘte.

86% wil normaal loon en een vast contract
Uit de enquĂȘte blijkt dat 86% van de werkende jongeren een vast contract en normaal loon vanaf 18 wil. Ruim 74% geeft aan een onzeker contract te hebben. De meeste jongeren werken in tijdelijke contracten, met weinig uren, kruimelbanen die geen brood op de plank brengen. Zij kunnen geen huis huren of kopen, geen maandelijkse lasten betalen van zorgverzekering tot boodschappen en lopen een enorme studieschuld op als ze studeren.

Werkende jongeren van 18 tot 23 jaar krijgen in Nederland een jeugdloon. Zo heeft een 18-jarige recht op 45% van het normale minimumloon. Voor 18-jarigen is het minimumloon voor fulltime werk 683,30 per maand, vier euro per uur. Ze doen hetzelfde werk voor half loon en krijgen slechts zelden een vast contract.
In bijvoorbeeld België, Engeland en Frankrijk is dat respectievelijk 82, 83 en 100%.

Bron: FNV, 24 maart 2015