Jonge professionals willen massaal andere baan in 2014

0
236

67% van de jonge professionals in loondienst geeft aan binnen nu en een jaar op zoek te gaan naar een andere baan.

80% hiervan verwacht een dergelijke kans buiten de huidige organisatie te vinden. Reden is een grotere behoefte aan werkgeluk dan zij in hun huidige baan ervaren.

Dit blijkt uit het Young Professional Onderzoek 2014, een jaarlijks initiatief van Stichting 4YoungPeople en Careerwise.nl. Dit jaar vulden ruim dertienhonderd jonge hoogopgeleiden tussen de twintig en vijfendertig jaar het onderzoek in.

Authenticiteit sleutel tot geluk
Jonge professionals blijken een sterke behoefte te hebben aan authenticiteit, zelfontwikkeling en verbondenheid met de organisatie. Het verlangen om authentiek te kunnen zijn, scoort het hoogst met een 9. De behoefte aan zelfontwikkeling en verbinding komen op een goede tweede plaats met een 8. Deze behoeften worden binnen de huidige organisatie onvoldoende vervuld.

Talent en passie
‘Succes is gelukkig zijn’ antwoordde 85% tijdens het vorige Young Professional Onderzoek. Dit jaar ging het onderzoek daarom over geluk. Er blijkt een sterke relatie tussen het benutten van talent en het ervaren van geluk. Hetzelfde geldt voor de relatie tussen passie en geluk. Wanneer jonge professionals meer talent en passie kwijt kunnen in hun werk, dan leidt dit tot een lagere behoefte aan een andere baan.

Creëer je eigen baan
Verder blijkt dat jonge professionals in loondienst een stuk lager scoren op het inzetten van hun passie dan ondernemers, respectievelijk een krappe 6 versus een ruime 7,5. Ondernemers scoren dan ook significant hoger op werkgeluk, omdat zij simpelweg meer van hun talent en passie kwijt kunnen in hun onderneming. Zij beoordelen hun werkgeluk met een 8, terwijl jonge professionals in loondienst zichzelf net een 6 toekennen.
Voor werkgevers en jonge professionals in loondienst liggen hier dus mooie kansen. Gidi Heynens namens de onderzoekers: “Of je nu in loondienst bent of niet, benut je talent en passie en geef daarmee je eigen baan vorm. Dat vergroot de kans dat je meer werkgeluk ervaart.”

Dreambuilders 2014
Na het succes van vorig jaar organiseren de initiatiefnemers van het onderzoek weer een spetterend evenement ‘Dreambuilders 2014 – Realiseer je geluk’. Jonge professionals werken aan hun dromen, talenten en persoonlijke ‘formule voor geluk’ om van 2014 hun succesjaar te maken. Matthijs Hamster namens Stichting 4YoungPeople “Met de resultaten van het onderzoek op zak brengen we de laatste kennis en expertise uit de markt bij elkaar. Toptrainers, een wereldkampioen karate, Hollandse Spellen 2.0 en een DJ staan klaar om de deelnemers behalve een geweldige dag, een persoonlijk plan te bezorgen voor meer succes en geluk.”

Bron: Careerwise.nl, 5 januari 2014