Invloed van corona op salaris werknemers beperkt

0
150

De coronacrisis lijkt voorlopig weinig invloed te hebben op het salaris van werkende Nederlanders. Slechts 5% geeft aan dat in de afgelopen periode salaris is ingehouden, en 75% verwacht dit jaar gewoon een salarisverhoging te krijgen.

Dit blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed onder meer dan 1200 werknemers en 250 werkgevers, over de perceptie van salaris.

Salarisverhoging ter discussie
Van de ondervraagde werknemers in Nederland verwacht slechts 5% in het komende jaar een lager bedrag op de loonstrook te zien, terwijl 95% verwacht dat het loon hoger wordt of gelijk blijft. Het is de vraag of dat gebeurt: 30% van de werkgevers geeft aan dat salarisverhoging ter discussie staat. “Werkgevers kunnen niet zomaar salaris wijzigen of inhouden. Wel kunnen zij salarisverhogingen uitstellen. Het is daarom helemaal niet gek om als werknemer een keer het gesprek aan te gaan met je leidinggevende. Dit kan duidelijkheid bieden”, zegt Arjan Vissers van Indeed.

Werknemer onbekend met financiën werkgever
“Personeel blijkt in veel gevallen slecht op de hoogte te zijn van de financiële resultaten van het bedrijf waar zij werken”, zegt Vissers. “Dit is een mogelijke verklaring voor de tegengestelde opvatting van werkgevers en werknemers”. Van de werknemers geeft 13% aan helemaal niet op de hoogte te zijn van de financiële situatie bij hun werkgever, terwijl 30% denkt dat hun werkgever te maken heeft met tegenvallende financiële resultaten. Maar het percentage werkgevers dat daadwerkelijk tegenvallende financiële resultaten rapporteert blijkt met 41% hoger te liggen.

Geen concessies
De bereidheid van werknemers om concessies te doen met betrekking tot salaris is laag, blijkt uit de onderzoeksresultaten. Slechts 28% vindt het logisch als werkgevers besluiten om promoties, bonussen en salarisverhoging niet toe te kennen, terwijl 93% niet bereid om genoegen te nemen met een tijdelijke verlaging in salaris.

Behoud van baan
Bovendien is 60% ook niet bereid om zelf salaris in te leveren voor behoud van de eigen baan. “Werknemers blijken écht niet bereid om wat in te leveren op hun salaris, ook niet als uiteindelijk het gevolg is dat zij hun baan kwijtraken. Daarnaast blijkt de Nederlander ook weinig coulant voor collega’s: 65% is niet bereid salaris in te leveren om collega’s te behouden”, stelt Vissers.

Bron: Indeed, 24 maart 2021