Interview IC your Talent, werving en detachering financieel personeel

0
1559

12 september 2011

Interview met Ronald van den Berg, managing director IC your Talent

Ronald van den Berg was 16 jaar in dienst bij de Rabobank toen hij persoonlijk werd geconfronteerd met de gevolgen van de wereldwijde crisis. Zijn kantoor moest reorganiseren en zijn functie als manager particulieren en private banking hield op te bestaan. Aanvankelijk een vervelende situatie, maar Van den Berg wist deze om te buigen tot een kans.

Van bankmedewerker naar uitzender
Hij richtte IC your Talent op, een bureau voor werving, selectie en detachering dat zowel landelijk als lokaal opereert en werft via social media. De focus ligt op financieel personeel, dat kennis heeft van wet- en regelgeving voor de bancaire sector.

Ronald van den Berg, managing director IC your talent

Geboren ondernemer
Van den Berg: “Toen mijn functie kwam te vervallen, kreeg ik van mijn werkgever de gelegenheid deel te nemen aan een outplacementtraject om te onderzoeken wat ik kon en wat ik wilde. Daaruit kwam naar voren dat mijn kracht zit in het ontplooien en ontwikkelen van nieuwe initiatieven; ik zie overal kansen en ben niet bang om uitdagingen aan te gaan. Dit beeld van mezelf herkende ik en past goed bij het ondernemerschap. Ik speelde al langer met het idee om zelfstandig ondernemer te worden, maar aarzelde omdat ik mijn comfort zone niet wilde verlaten. Ook was ik niet zeker van de consequenties, zowel financieel als privé. Nu kreeg ik echter de kans om met een begeleidingstraject mijn droom te verwezenlijken. Daardoor werd de drempel een stuk lager.”

Genoeg aan een half woord
IC your Talent zorgt enerzijds voor werving, selectie en detachering van financieel bankpersoneel op landelijk niveau. Een logische stap, gezien de kennis en ervaring van de ondernemer in de financiële wereld. Van den Berg: “Door mijn werk bij de Rabobank heb ik veel contact gehad met partijen die zich bezighouden met werving, selectie en detachering van financieel bankpersoneel. Ik heb een groot netwerk in deze sector. Bovendien spreek ik de taal van de bancaire wereld; ik heb aan een half woord genoeg. Ik weet welke mensen er worden gezocht, met welke competenties.”
Daarnaast is IC your Talent lokaal gevestigd als traditioneel uitzendbureau in het land van Maas en Waal, meer specifiek in het gebied tussen Nijmegen en Zaltbommel. Van den Berg legt uit: “Het is de plek waar ik woon, werk, leef en sport. Ik heb er een uitgebreid netwerk en er zijn relatief weinig uitzendbureaus. Het zou zonde zijn om deze kansen niet te benutten.”

Werving via social media
Voor de werving van kandidaten werkt IC your Talent met drie pakketten waaruit de klant kan kiezen: brons, zilver en goud. Hoe duurder het metaal, hoe groter de exposure en des te meer kans op succes. Er kan gekozen worden voor een mix van werving via gedrukte media (zoals Volkskrant en NRC), traditionele wervingssites (zoals Monsterboard en Vacaturebank) en social media (zoals Linkedin, Facebook en Twitter). IC your Talent heeft ook een eigen website, waarop de vacatures zullen worden getoond. Daarnaast komt er een App voor het Android- en het Appleplatform. Van den Berg: “Vanzelfsprekend werken we ook met een eigen database met kandidaten. Voor het landelijke bureau zijn dat financieel professionals, voor het lokale uitzendbureau is dat voornamelijk technisch en administratief geschoold personeel.”

Concurrerende prijs
De selectie van kandidaten kan zowel door de opdrachtgever als door IC your Talent worden verzorgd. Daarbij biedt IC your Talent via een erkend bureau de mogelijkheid om een psychologische test af te nemen, die de kandidaat screent op competenties. Dit alles tegen een concurrerende prijs. Van den Berg: ‘Gemiddeld wordt 20 procent van een jaarsalaris betaald voor werving en selectie. De laatste tijd ligt dat onder druk. Door het nog laagdrempeliger neer te zetten worden we makkelijk gevraagd voor werving en selectie en vervolgens ook voor detachering. Tegenwoordig zijn er zelfs partijen die helemaal geen prijs afspreken met een opdrachtgever, maar waarbij de opdrachtgever achteraf zelf mag bepalen wat hij wil betalen voor een werving- en selectietraject. Ik wil deze optie ook gaan onderzoeken.’

Compliance
De dagelijkse gang van zaken binnen IC your Talent valt onder de verantwoordelijkheid van twee medewerkers. Persoonlijk zal de ondernemer zich, naast het managen van zijn bedrijven, voornamelijk gaan bezighouden met het herstructureren van afdelingen binnen banken op het gebied van compliance. (Compliance houdt in dat banken zich moeten houden aan de geldende wet- en regelgeving.) Van den Berg: “Binnen de bancaire dienstverlening is sinds 2001 een sterk groeiende belangstelling voor compliancevraagstukken. Recente incidenten hebben het belang aangetoond van een goed en adequaat complianceapparaat.”

De crisis als bedreiging
Van den Berg kent als geen ander de gevolgen van de crisis voor de bancaire sector. Ziet hij de crisis als een bedreiging voor zijn onderneming? Van den Berg: “Er vindt momenteel een wisseling plaats van de vaste naar de flexibele schil, met name bij middelgrote bedrijven. De crisis versterkt dat. Er is dus ruimte voor groei. Maar er is ook veel concurrentie, waardoor de prijzen onder druk staan. Dat maakt het lastig om te starten als nieuwe partij. Hopelijk lukt het ons om met IC your Talent voldoende onderscheidend vermogen te creëren.”

Maatwerk
IC your Talent maakt voor de backoffice gebruik van de diensten van het Payroll Service Centre van FlexService. Van den Berg: “Ik was niet bekend met payrolling en kwam via Google bij het Payroll Service Centre terecht. Toen ben ik me erin gaan verdiepen, heb meerdere gesprekken gevoerd en uiteindelijk bleef het Payroll Service Centre over met twee andere partijen. Ik heb voor het Payroll Service Centre gekozen omdat zij het beste maatwerk konden leveren en het beste met me meedachten.”

Tekst: Raissa Luif