"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Inteon en Okeedo introduceren Zorgsupporter tegen personeelstekorten

Om de personeelstekorten in de zorg terug te dringen, introduceren Inteon en Okeedo het concept Zorgsupporter.

Met dit concept worden ondersteunende taken overgeheveld van de zorg naar ‘zorgsupporters’. Dit ontlast zorgverleners en borgt dat bewoners blijvende aandacht rond wonen en welzijn ontvangen.

Zorginstellingen zijn in een race terecht gekomen om voldoende zorgmedewerkers te werven. Vraag en aanbod zijn echter al een tijd uit balans en dus is het zaak ook naar andere oplossingen te kijken, constateert Alger Vissers, partner bij adviesbureau Inteon. “Uit scans en onderzoek blijkt steeds duidelijker dat zorgverleners een fundamenteel deel van hun tijd aan niet-zorgtaken besteden. Bijvoorbeeld aan ondersteunende taken rond wonen en welzijn.”

Focus op kerntaken
Inteon en Okeedo hebben daarom het concept Zorgsupporter ontwikkeld. Het concept gaat uit van volledige ontzorging van de zorg door het inzetten van ‘zorgsupport’ medewerkers. Verzorgenden, verpleegkundigen en andere zorgverleners gaan daarmee effectiever en efficiënter werken, aangezien zij zich kunnen focussen op hun kerntaken. De zorgsupporters zorgen ervoor dat de niet-zorggerelateerde taken professioneel worden geborgd. Vissers: “We zijn ervan overtuigd dat het personele tekort hiermee op een kwalitatieve manier wordt opgelost. Deze oplossing komt ook direct ten goede aan de bewoners.”

Nieuwe groepen werkzoekenden
Inteon en Okeedo ontwikkelden een quickscan om in kaart te brengen hoe zorgtaken en niet-zorgtaken zijn verdeeld in een organisatie. “Zodoende ontdekken organisaties waar ze de zorg kunnen ontlasten door taken over te hevelen”, aldus Wesley Buitenhuis, managing director van detacheringsbureau Okeedo. “Om continuïteit van zorg te borgen, moeten taken gewoon anders worden georganiseerd. Op deze manier geef je bovendien nieuwe groepen werkzoekenden de kans om in te stromen in de zorg. We zullen ze hard nodig hebben de komende jaren.”

Bron: Inteon en Okeedo persbericht 12 augustus 2019

Zie ook
App beloont medewerkers voor aandragen collega in de zorg
AVV CAO VVT 2018-2019
Onderhandelingsakkoord CAO GGZ 2019-2021
Thuiszorg zet kantoorpersoneel en uitzendkrachten in tijdens zomerrooster

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.