IG: 1 miljoen mensen zoeken actief naar een baan

0
148

De huidige dynamiek en mobiliteit op de arbeidsmarkt duiden op een gezonde werknemersmarkt, volgens de derde kwartaal update van Intelligence Group.

Het aantal baanwisselaars en werkzoekenden groeit ten opzichte van een jaar geleden. Toch is de arbeidsmarkt op een kantelpunt, zoals blijkt uit verschillende indicatoren.

Een miljoen actieve baanzoekers
12% van de Nederlandse beroepsbevolking is actief op zoek naar een andere baan. Ten opzichte van het derde kwartaal in 2018 is dit een stijging van 33.000 personen naar 1 miljoen baanzoekers. Ruim 46% van Nederlandse beroepsbevolking is niet actief op zoek, maar staat wel open voor ander werk. Naast een hogere activiteit, is het aantal personen dat ook daadwerkelijk van baan is gewisseld toegenomen t.o.v. het derde kwartaal 2018. De dynamiek en mobiliteit op de arbeidsmarkt zijn daarmee hoog. Tegelijkertijd stijgt sinds vijf maanden de werkloosheid (bron: CBS). Het aantal uitzenduren daalt al gedurende een jaar (bron: ABU).

Bijna 1 op de 3 personen beroepsbevolking in Q3-2019 benaderd voor een baan
Ten opzichte van een jaar geleden is het percentage mensen dat is benaderd door een werkgever of bureau nog gestegen met bijna 29% naar 31,3%. Dat betekent dat bijna 1 op de 3 personen uit de Nederlandse beroepsbevolking afgelopen kwartaal is benaderd door een werkgever of bureau voor een baan.

Trage kanteling arbeidsmarkt
“De kanteling van de arbeidsmarkt gaat erg traag, omdat niemand goed zicht heeft op de implicaties van onder andere de invoering van de WAB en de naderende Brexit. Deze vertraging zorgt nu voor een afname van de spanning. Tegelijkertijd zijn de krapte en schaarste nog groot op de Nederlandse arbeidsmarkt,” aldus Geert-Jan Waasdorp, eigenaar Intelligence Group. “Het is onze verwachting dat in de komende kwartalen de arbeidsmarkt elk kwartaal iets minder goed wordt en meer richting een normaal evenwicht gaat.”

Bron: IG, ‘Arbeidsmarkt in cijfers’, 20 november 2019