Hypotheek voor veel uitzendkrachten dichterbij met NBBU-pilot

0
231

Uitzendkrachten kunnen vanaf het einde van dit jaar makkelijker een hypotheek krijgen. De NBBU sluit zich met twintig ge√Įnteresseerde uitzendorganisaties aan bij een project dat dit mogelijk maakt.

Voor uitzendkrachten is het momenteel moeilijk de aanschaf van een woning te financieren. Banken stellen standaard een vast contract als eis of beoordelen het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar. Afwijkingen daarvan voor flexwerkers zijn mogelijk, maar in de praktijk vaak (te) ingewikkeld. En dat terwijl de arbeidsmarkt in hoog tempo flexibiliseert.

Arbeidsmarktpositie
Met behulp van de Arbeidsmarktscan van onderzoeksbureau Intelligence Group krijgen uitzendkrachten een document over hun arbeidsmarktpositie. Bij goede vooruitzichten komt een eigen woning voor hen binnen handbereik. De arbeidsmarktscan is ook inzetbaar voor mensen die werkzaam zijn in payrollverband of op basis van een tijdelijk contract.

Kansen op de arbeidsmarkt
Hypotheekverstrekkers krijgen met behulp van de Arbeidsmarktscan beter inzicht in de toekomstige kansen van mensen op de arbeidsmarkt. Op basis van data wordt gekeken naar iemands vooruitzichten, kans op werkloosheid en verdiencapaciteit voor de komende 5 jaar. Bij een positieve uitslag kan een uitzendkracht naar een hypotheekadviseur gaan om een passende hypotheekofferte aan te vragen.

De Hypotheekshop en Huis & Hypotheek nemen deel aan het project, evenals verscheidene geldverstrekkers. Naar verwachting zullen binnen enkele maanden ook andere hypotheekadviseurs zich aansluiten.

NBBU
In dit project wil de NBBU als brancheorganisatie de Arbeidsmarktscan op grotere schaal uitrollen. Zo’n 20 leden van de NBBU doen mee vanaf de start, waaronder DIT Personeel met 1400 uitzendkrachten en In Person met 20.000 uitzendkrachten. Daarmee hebben veel uitzendkrachten opeens zicht op een eigen huis.

Bron: NBBU, 13 oktober 2016