HR topman is meestal man

0
115

HR-functies op directieniveau worden in 53 procent van de gevallen vervuld door een man.

Ondanks dat mannen binnen het HR-vakgebied over het algemeen in de minderheid zijn, slechts 37 procent van alle HR-professionals is man, bekleden zij vaker een topfunctie dan vrouwen.
Dat blijkt uit de vierde HR-survey van Harvey Nash, internationaal Professional Recruitment en Outsourcing dienstverlener. Ruim 900 HR-professionals over de hele wereld, waaronder Nederland, zijn ondervraagd.

Uit de HR-survey blijkt ook dat de kans dat mannen streven naar functies op C-level hoger is, zowel binnen (50%) als buiten (73%) de HR. Daarnaast hebben mannen meer kans om toe te treden tot de board (29%) en hun salaris te verhogen (21%). Ondanks deze duidelijke verschillen, zijn de ambities op de korte termijn tussen mannen en vrouwen vrijwel gelijk. Beide zien zowel ‘interessant werk’ als ‘van toegevoegde waarde zijn voor de business’ als belangrijkste factor voor de voldoening in hun werk. Ook vinden mannen en vrouwen zichzelf even succesvol in hun eigen functie.

Roland Steenvoorde, directeur van Harvey Nash Executive Search: “Er ligt binnen ons vakgebied nog steeds een uitdaging om meer senior HR-functies te laten vervullen door vrouwen. Vanuit mijn eigen functie kan ik stellen dat mannen en vrouwen even goed in staat zijn om topfuncties uit te voeren. Het zou echter goed zijn als vrouwen iets meer hun ambitie kenbaar maken als het gaat om de ontwikkeling van de eigen carrière. Een gedegen management development programma kan ervoor zorgen dat meer vrouwen aan de top komen binnen het vakgebied. Een evenwichtige bestuurslaag van een organisatie is altijd welkom en kan een bedrijf naar een hoger niveau tillen.”

Bron: Harvey Nash, 11 december 2013