Hoe krijg je schaarse IT’ers aan boord?

0
135

Wat kun je als werkgever doen om schaarse IT’ers aan boord te krijgen?

Een klinkende bedrijfsnaam of goed doordachte purpose statement blijken nagenoeg overbodig te zijn. IT’ers willen vooral uitgedaagd worden en tegelijkertijd een goede balans hebben tussen werk en vrije tijd, blijkt uit recent onderzoek van Robert Walters.

Uitdaging en balans staan voorop
Of je nu op zoek bent naar een BI consultant of een data scientist, de belangrijkste factor voor werktevredenheid onder IT’ers is een uitdagende functie – blijkt uit de Robert Walters Salary Survey 2020.

De meesten van hen (79%) zijn tevreden over de mogelijkheden die ze krijgen om flexibel of thuis te werken. Ook over de invloed die ze hebben op het succes van de organisatie zijn twee op de drie IT professionals erg te spreken. Slechts 5% van de IT’ers geeft aan dat de impact van zijn werk niet duidelijk zichtbaar is.

Interimmers positiever dan vaste werknemers
IT’ers die op interimbasis werken zijn positiever over de inhoud van hun functie dan IT’ers in vaste dienst, volgens dit onderzoek. Van de professionals werkzaam in vaste dienst, geeft 69% aan tevreden te zijn met zijn taken en verantwoordelijkheden. Van de interim IT professionals is 86% tevreden met de inhoud van zijn huidige interimopdracht.

Salarissen stijgen opnieuw
Goed gekwalificeerde IT professionals met kennis van de Nederlandse taal zijn behoorlijk schaars. Vooral specialisten in business intelligende en machine learning zijn bijna niet meer te vinden en kunnen flinke salarissen vragen, blijkt uit de Salary Survey.
Negen op de tien IT professionals hebben vorig jaar een salarisverhoging ontvangen. Ook dit jaar verwachten IT’ers meer te gaan verdienen. Twee op de drie interim professionals verwacht een stijging in inkomen, tegenover 78% van de werknemers in vaste functies. Het merendeel van de IT professionals werkzaam op interimbasis verwacht zelfs dat zijn inkomen meer dan 10% gaat stijgen.

Carrièrestap of internationaal avontuur
Negen op de tien IT’ers staan open voor een nieuwe baan, zelfs als zij niet actief op zoek zijn. De meestgenoemde reden om te switchen van functie, is het kunnen maken van een carrièrestap, of het uitzicht op inhoudelijke ontwikkeling. Ook een internationale carrière staat hoog op het wensenlijstje van menig IT’er. Een op de vijf zou zijn huidige baan opgeven voor een uitstapje naar het buitenland.

Bron: Robert Walters, 3 februari 2020