Het nieuwe SEU Examen; de feiten op een rij!

0
743

Het nieuwe SEU examen is volledig geautomatiseerd en de toepasbaarheid van kennis krijgt een groter aandeel in het examen.

Meer toepassingsgericht, minder kennisvragen
Op veler verzoek is het vernieuwde examen praktijkgerichter. De kennis van de belangrijkste wetten rondom uitzenden en de sociale zekerheid blijft essentieel, maar de manier waarop de kennis wordt getoetst verandert. Er wordt meer gevraagd naar de manier waarop de wet- en regelgeving wordt toegepast.

Het examen zal bestaan uit 70% toepassingsvragen en 30% kennisvragen. Tijdens het examen worden zowel de ABU als de NBBU cao digitaal ter beschikking gesteld.

Geen open vragen, uitslag direct beschikbaar
Het vernieuwde examen wordt volledig geautomatiseerd nagekeken en kent, in tegenstelling tot het huidige examen, geen open vragen. Het vernieuwde examen bevat multiple choice, multiple select (meerdere goede antwoorden mogelijk), invulvragen en rangschikvragen.

Door het geautomatiseerd nakijken van het examen is de uitslag direct na afloop van het examen zichtbaar op het scherm.

Meer vragen; minder sociale zekerheid
Vanaf januari bestaat het examen uit zeventig vragen, aanzienlijk meer dan de dertig vragen in het huidige examen. Sociale Zekerheid heeft op verzoek van de branche een kleiner aandeel in het examen. In het nieuwe examen gaat 20% van de vragen over Sociale Zekerheid, waar dit percentage nu nog 30% is. Let wel, dit betekent nog altijd 14 vragen over dit onderwerp.

Proefexamen
Op de website van de SEU (www.seu.nl) kan een proefexamen worden gedaan met daarin 70 voorbeeld vragen en antwoorden uit het vernieuwde examen.

Bron: persbericht SEU, 18 december 2013