Herstel uitzendbranche biedt mogelijkheden voor WW’ers

0
214

De uitzendbranche heeft zich snel hersteld na het uitbreken van de coronacrisis. In oktober 2021 telde de uitzendbranche meer banen dan vóór de coronacrisis.

Uitzendwerk is een belangrijke manier om vanuit de WW aan het werk te gaan. Van alle personen die in 2020 van de WW uitstroomden naar werk, ging ruim een kwart aan de slag als uitzendkracht.

Meer uitzendbanen en uitzenduren in 2021
In tijden van crisis verliezen uitzendkrachten regelmatig als eerste hun baan. Maar als de arbeidsmarkt aantrekt, ontstaat er vaak bij uitzendbureaus als eerste meer werk. Deze ontwikkeling deed zich ook voor in 2020 en 2021. Toen het kabinet in maart 2020 voor het eerst besloot tot een lockdown, werd de uitzendbranche hard geraakt. Het aantal gewerkte uitzenduren nam direct flink af en het aantal uitzendbanen daalde. Daarna herstelde de werkgelegenheid in de uitzendbranche zich gestaag, met in oktober 2021 zelfs meer banen dan vlak vóór de coronacrisis. UWV verwacht dat deze groei in 2022 doorzet.

Aandeel werkhervattingen vanuit de WW naar uitzendwerk stabiel
Cijfers over de uitstroom uit de WW laten zien dat uitzendwerk goede kansen biedt om vanuit de WW weer aan het werk te gaan. De afbeelding hieronder toont aan dat vanaf 2019 27% van alle personen die van de WW uitstroomden naar werk, aan de slag ging als uitzendkracht.

Uitzendwerk is dus verantwoordelijk voor ruim een kwart van de uitstroom uit de WW. Daarnaast is de branche ook verantwoordelijk voor een kwart van de instroom in de WW. Deze relatief grote in- en uitstroom ontstaat doordat uitzendkrachten veel worden ingezet voor seizoenswerk, piekdrukte of vervangingen bij ziekte. Hierdoor gaat uitzendwerk vaak gepaard met baanwisselingen en (korte) perioden van werkloosheid.

Bron: Werk.nl/UWV, 11 februari 2022

Lees ook
UWV overzicht kansrijke beroepen – december 2021