Helft zzp’ers bang voor Wet DBA

0
374

Tien weken nadat de VAR werd vervangen door de Wet DBA heeft MKB Belangen onderzoek gedaan naar de stand van zaken onder zzp’ers en opdrachtgevers.

Hoe groot is de bekendheid, wordt er al gebruik van gemaakt en wat komen zowel opdrachtgevers als zzp’ers tegen bij het gebruik?

Een kleine 2.000 zzp’ers en opdrachtgevers namen deel aan het onderzoek. Maar liefst 94% van de deelnemende zzp’ers maakte in het verleden gebruik van de VAR. Opvallend is dat 85% het werken met een modelovereenkomst uitstelt. De helft van de zzp’ers is bang dat de gebruikte modelovereenkomst niet zal worden goedgekeurd.

Aan de bekendheid ligt het niet; 88% van de deelnemers, zowel ondernemers als zzp’ers, is bekend met de wijziging van VAR naar Wet DBA. De VAR maakte per 1 mei 2016 plaats voor de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA).

In diverse reacties op deze publicatie geven zzp’ers aan dat ze aanzienlijk minder opdrachten krijgen of alleen nog via detachering of payrolling aan de slag komen. Lees meer

Bron: MKB Belangen, 30 juli 2016