Helft werkenden kiest geld boven vakantie

0
144

De helft van werkend Nederland wil graag zelf beslissen of vakantiedagen in tijd of geld worden uitgekeerd.

Bijna driekwart (72 procent) van hen besteedt het geld (ook) aan heel andere zaken.

Dat blijkt uit het Randstad Werkmonitor onderzoek, gehouden door SSI onder 810 werkenden. Het onderzoek wijst uit dat werkend Nederland in het algemeen meer vrijheid wil als het over vakantiedagen en vakantiegeld gaat.

Eigen keuzes
Van de respondenten zegt 49 procent – vooral jongeren – de keuze te willen hebben tussen dagen opnemen of uitbetalen. Een kwart (23 procent) wenst het vakantiegeld het liefst per maand  uitgekeerd. Circa 69 procent zou het liefst zelf de lengte van het vakantieverlof willen bepalen.

Kwart werkenden werkt tijdens vakantie
Maar wordt het wel een echt ontspannen vakantie? Voor velen niet. Ruim een kwart van de werkenden (26 procent, vooral mannen) geeft aan dat de werkgever verwacht dat zij per telefoon en e-mail bereikbaar zijn tijdens de vakantie. Eén op de vijf werkenden (21 procent) voelt zich onder druk gezet tijdens de vakantie werkgerelateerde telefoontjes en e-mails te beantwoorden. Het gaat om maar liefst een kwart (24 procent) van de werkenden die de verleiding niet wil of kan weerstaan.

Bram Bakker, psychiater: “Deze ontwikkeling baart mij zorgen. Vakantie en daadwerkelijk los komen van het werk zijn cruciaal om datzelfde werk vol te houden en leuk te blijven vinden. Het belang van rust wordt helaas nog steeds onderschat.”

Algemeen Directeur Reiant Mulder van Randstad Nederland: “Vakantiedagen en vakantiegeld zijn belangrijke arbeidsvoorwaarden voor werkenden. Logisch dat ze dan zelf willen bepalen wat ze ermee doen.”

Beweging in arbeidsmarkt
De Mobiliteitsindex is in de afgelopen periode licht gestegen, van 91 naar 93. De lichte stijging volgt op successievelijke dalingen in 2014, maar de index heeft nog niet het niveau van begin 2014 (96). Er zit dus beweging in de arbeidsmarkt, maar snel gaat het niet.

Het volledige onderzoeksrapport van deze Randstad WerkMonitor kunt u hier downloaden.

Bron: Randstad, 24 juni 2015