"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Helft Nederlanders wil af van vijfdaagse werkweek

De helft van de Nederlanders vindt een vijfdaagse werkweek niet meer van deze tijd.

Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van Indeed onder meer dan 1100 werkende Nederlanders. Onder hoger opgeleiden is dit zelfs 57 procent, bij lager opgeleiden is dit 41 procent.

“Ook jongere generaties vinden, vaker dan de oudere generaties, dat een vijfdaagse werkweek niet meer hoort anno 2022”, zegt Arjan Vissers, Senior Manager Employer Insights bij Indeed, verantwoordelijk voor data-inzichten om werkgevers en werkzoekenden te helpen. “De jongere generaties van nu zijn de leidinggevende van de toekomst. De kans is daarom groot dat we op termijn veranderingen gaan zien in hoe de werkweek eruit ziet. Bijvoorbeeld het steeds gebruikelijker worden van een vierdaagse werkweek waarbij je voor vijf dagen betaald wordt.”

Aantal banen met vierdaagse werkweek neem toe
Het aantal banen met een vierdaagse werkweek is in de afgelopen jaren flink toegenomen. Dat blijkt uit een analyse van alle geplaatste vacatures op Indeed. Sinds begin 2015 is het aantal vacatures waarin een vierdaagse werkweek wordt genoemd met veertig procent toegenomen. In het afgelopen jaar was de stijging zelfs 62 procent. “In Nederland wordt, in vergelijking met andere landen, relatief veel parttime gewerkt. Toch is het vaak nog ongebruikelijk om vier dagen te werken met het salaris van een vijfdaagse werkweek, terwijl dit in omringende landen al wel van de grond komt. We zien dat werkgevers hier wel steeds vaker mee werven om, in de krappe arbeidsmarkt, aan de behoefte vanuit werkzoekenden te voldoen”, aldus Vissers.

Werk-privé balans wordt steeds belangrijker
De wens van werkende Nederlanders om een vierdaagse werkweek in te voeren gaat gepaard met een aantal andere veranderingen in de houding ten opzichte van werk. Vissers: “In de samenleving is steeds meer aandacht voor een gezonde werk-privébalans. Bijna veertig procent van de Nederlanders vindt dat werk een te grote rol heeft ingenomen in zijn of haar leven.” Ook hier is leeftijd van belang: de jongere generaties vinden vaker dat dit het geval is dan de oudere generaties.

Pandemie versterkt de verandering
Naast meer aandacht voor werk-privébalans ziet Indeed ook een stijging van het aantal zoekopdrachten naar banen waarbij kan worden thuis gewerkt. “Dit alles brengt kansen voor werkgevers die hier goed op in weten te spelen, bijvoorbeeld door het aanbieden van meer flexibiliteit in de werkweek”, zegt Vissers.

Bron: Indeed, persbericht 22 april 2022

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.