HeadFirst kennissessie Cyber Security en Privacy voor ZP’ers

0
97

Kennisbemiddelaar HeadFirst en security expert DutchSec organiseren in oktober en november een reeks gratis kennissessies om zelfstandig professionals – de veelgebruikte benaming voor hoogopgeleide zzp’ers – bewust te maken van het belang van cyber security in relatie tot privacy.

Daarbij worden zp’ers handvatten geboden om te anticiperen op de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG , ofwel GDPR), die op 25 mei 2018 van kracht wordt. Door deze wet verandert omgaan met data drastisch, zo ook voor het kleinste type bedrijf: de zp’er.

Met de komst van de AVG gaat per 25 mei 2018 veel veranderen op het gebied van het privacyrecht. Bas Eikelenboom, oprichter van DutchSec: “Veel zp’ers denken dat de nieuwe privacywet alleen grote organisaties raakt, maar dat is een fabel. Ook voor zelfstandig professionals heeft het gevolgen. Wat mag je als zp’er nog met persoonsgegevens van potentiële klanten? Welke verplichtingen heb je bij de bescherming van deze gegevens? Op dit soort vragen geven we antwoord tijdens de kennissessies.”

Kennissessie HeadFirst, Cyber Security en privacy voor zp'ers

Zp’ers lopen online risico
Uit onderzoek blijkt dat 60 procent van de bedrijven te maken krijgt met cybercrime. Met name ondernemers in de zakelijke dienstverlening (30%) en IT dienstverlening (12%) worden geraakt. Dit zijn vakgebieden waar veel zp’ers actief in zijn. Daarnaast blijkt uit cijfers van het CBS dat hoger opgeleiden relatief vaker te maken hebben met cybercrime (13%) dan lager opgeleiden (8 %), omdat zij relatief het meest actief zijn op internet.

Eikelenboom vervolgt: “Zelfstandig professionals nemen hun laptop en mobiele telefoon overal mee naartoe. Ze loggen in op het wifi-netwerk van opdrachtgevers of de plaatselijke lunchroom. Privémailadressen worden gebruikt om klanten te benaderen. Veel zp’ers werken dagelijks met gegevens van opdrachtgevers, soms op een eigen device. Aan dit alles zijn risico’s verbonden, waar we zelfstandigen graag bewust van maken.”

Kennissessies voor zp’ers
Om zelfstandig professionals handvatten te bieden met betrekking tot de nieuwe privacywet en cyber security, organiseert kennisbemiddelaar HeadFirst, in samenwerking met DutchSec, zes gratis kennissessies over deze thema’s. De events vinden plaats op zes avonden tussen 17 oktober en 14 november op diverse locaties in Nederland: Apeldoorn, Eindhoven, Groningen, Hoofddorp, Rotterdam en Utrecht.

Aanmelden
Weten wanneer een event bij jou in de buurt is? Kijk op www.headfirst.nl/events en meld je kosteloos aan.

Bron: HeadFirst, 17 oktober 2017