HBO’ers weer gewild op arbeidsmarkt

0
171

Waar hbo’ers er voorheen verstandig aan deden nog een master te doen om hun kansen te vergroten op de krappe arbeidsmarkt hoeft dat nu niet per se meer.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Global Salary Survey van wervingsadviesbureau Robert Walters. Ook kunnen hbo’ers weer makkelijker carrière maken.

Voor hbo’ers liggen er onder andere kansen in logistiek en IT, marketing, finance, sales en marketing. De groeiende export is de drijvende kracht achter deze banengroei.

Meer beweging op arbeidsmarkt
De voornaamste reden voor deze verschuiving is de ruimte op de arbeidsmarkt. Er zijn meer banen (+13 procent) en er is vertrouwen bij werknemers in het eigen kunnen en daardoor meer beweging op de arbeidsmarkt. Uit het rapport blijkt dat 47 procent van de professionals gebrek aan carrièreperspectief aangeeft als reden om van baan te wisselen.

Potentie heeft weer waarde
De toenemende schaarste op de arbeidsmarkt helpt ook bij het carrière maken. Nu kun je als hbo’er weer solliciteren en een stap omhoog maken. Managing Director Benelux Rob Vermaak van Robert Walters: “Bedrijven hadden de afgelopen jaren de ‘luxe’ om horizontale stappers te rekruteren, dus precies het juiste opleidingsniveau, ervaring en salaris. Nu moet je als bedrijf juist mensen aannemen op potentie en niet alleen op skills.”

Ontwikkeling en scholing
Volgens de Global Salary Survey moeten Nederlandse bedrijven wel zwaarder inzetten op studie en ontwikkeling, de werk-privébalans en flexibiliteit om talentvolle werknemers binnen te halen en te behouden. Als direct gevolg hiervan zal de vraag naar HR-professionals die het recruitmentproces kunnen versterken de komende jaren een vlucht nemen.

Bron: Robert Walters, 26 januari 2016