HBA: Tekort aan ambachtsmensen tot 2021

0
719

De huidige economische crisis camoufleert een dreigend tekort aan vakmensen. Want hoewel de ambachtelijke arbeidsmarkt in 2011 een half procent kromp, komt Nederland tot 2021 maar liefst 250.000 nieuwe vakmensen tekort, zo meldt het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA).

“De uitstroom van 226.000 ervaren ambachtsmensen die met pensioen gaan, en het gebrek aan instroom van jongeren kan catastrofale gevolgen voor de samenleving en andere economische sectoren hebben”, waarschuwt het Hoofdbedrijfschap Ambachten op basis van recente cijfers van het EIM. Het HBA pleit voor maatregelen om ambachtelijke vakopleidingen te behouden, en jongeren en zij-instromers te interesseren voor een ambachtelijk vak.

Bouw en techniek
Met de HBA-Arbeidsmarktmonitor brengt het HBA per ambachtelijke sector en regio vraag en aanbod van vaklieden in kaart. Uit het EIM rapport ‘Arbeidsmarktdynamiek in de ambachtseconomie tot 2021’ blijkt dat juist sectoren die nu door de economische recessie extra hard worden getroffen, zoals de bouw en de afbouw, straks te maken krijgen met een groot aantal openstaande vacatures. Zo dreigt een groot tekort aan vakmensen in technische beroepen en de installatie- en elektrotechniek. De monitor laat wel flinke regionale verschillen zien. Tot 2021 krijgen vooral Zeeland, Limburg, Drenthe, Friesland en Noord-Brabant het lastig om ambachtelijke vacatures te vervullen. Deze regio’s hebben meer dan gemiddeld te maken met vergrijzing en ontgroening.

Camouflage
HBA-voorzitter Elrie Bakker : “De huidige crisis camoufleert veel van de onderliggende problemen. Doordat in de komende jaren 226.000 gepensioneerden vertrekken raken we behalve heel veel vakmensen, ook onmisbare ervaring kwijt die de nieuwe generatie vakmensen zo enorm hard nodig heeft. Als we nu niet voldoende jongeren opleiden, krijgen we straks te maken met duizenden niet te vervullen vacatures. Een ramp voor de kenniseconomie en de topsectoren die deels afhankelijk zijn van de ambachtseconomie. Zonder vakmensen zoals opticiens, straatmakers, kappers, timmermannen en loodgieters daalt bovendien direct de kwaliteit van het leven van iedere Nederlander.”

Lees meer in het EIM-rapport ‘Arbeidsmarktdynamiek ambachtseconomie

Bron: Hoofdbedrijfschap Ambachten