Hays: de vijf logistieke banen van de toekomst

0
217

De logistieke sector staat aan de vooravond van grootschalige automatisering. Er zijn innovatieve vormen van transport nodig, zoals drones die pakketten bezorgen in de stad.

Dit biedt kansen voor logistieke professionals. Hays zette vijf banen op een rij die hun opmars maken in de transportbranche.

1. Logistiek programmeur/planner
De logistiek programmeur/planner is de schakel tussen programmeurs en het supply chain-netwerk. Hij programmeert planningen in de systemen en zorgt voor de verbindingen tussen warehouses, mobiliteitssystemen en klantsystemen.

2. Voorspellende supply chain data-analist
De supply chain analist verzamelt en analyseert data van logistieke processen en zet dit om in stuurinformatie voor directies en management. De analist wordt een voorspeller. Marktinformatie, weersvoorspellingen en consumentsentimenten worden gecombineerd, om klanten met precisie te bedienen en kosten te besparen.

3. Auditor circulaire logistiek
Logistieke processen moeten transformeren van ‘milieuvervuilers’ naar ‘energie-opwekkers’. Auditors in circulaire logistiek ontwerpen deze nieuwe businessmodellen en maken de effecten van logistiek op de maatschappij inzichtelijk.

4. High-tech transport verkeersleiders
Zoals de verkeersleider vliegtuigen begeleidt, controleert de high-tech transport verkeersleider de autonome transportsystemen. Hij moet ongelukken voorkomen en onder een hoge werkdruk presteren.

5. Demand planners
Een demand planner stelt de langetermijnplanning op aan de hand van forecasts vanuit de klant, om zo te komen tot een efficiente planning van voorraardorders, opslagcapaciteiten, productielijnen en personeel.

Hays doet elk jaar onderzoek naar de arbeidsmarkt van de toekomst. Dit jaar lag de focus op logistiek en supply chain. Het onderzoek is uitgevoerd onder 350 logistieke professionals. Hen werd gevraagd naar technologische ontwikkelingen, de invloed van Artificial Intelligence en big data, en hoe de logistieke sector er over vijftien jaar uitziet.

Bron: Baan van de Toekomst, 22 juni 2017