Hay Group: collectieve salarisverhoging lager door inflatie

0
888

De collectieve salarisverhoging in Nederland valt voor 2012 lager uit dan de verwachte inflatie. Dat zorgt voor koopkrachtdaling.

Dit blijkt uit het Compensation Report 2012 van organisatieadviesbureau Hay Group. Het onderzoek is gebaseerd op de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden van 350.000 medewerkers uit ruim 500 Nederlandse organisaties.

De collectieve salarisverhoging bedraagt gemiddeld 1 procent, terwijl de inflatie op ongeveer 2 procent uitkomt. De verwachting is dat de collectieve loonsverhoging nog verder zal dalen, naar een gemiddelde collectieve stijging van 0,9 procent in 2013. Dit zal, naast de aangekondigde hogere zorg- en pensioenpremies, hogere btw en hogere accijnzen op alcohol en tabak, de koopkracht laten dalen met 0,75 procent.

Onderhandelen over arbeidsvoorwaarden om nettoloon gelijk te houden
Bedrijven staan onder druk en letten steeds meer op kosten, waaronder de loonkosten. Omdat alles duurder wordt, hebben medewerkers in deze tijden behoefte aan een hoger nettoloon. Om loonkosten te beheersen maar medewerkers wel tevreden te houden, wordt er steeds vaker onderhandeld met medewerkers. Anne Branger, Director Productized Services bij Hay Group Nederland: “Onderhandelen is de trend, zowel voor werkgevers als werknemers. Werknemers wisselen secundaire arbeidsvoorwaarden zoals leasebudgetten en bonusregelingen in om het nettoloon niet te laten dalen. Werkgevers kunnen de kosten van arbeidsvoorwaarden op deze manier gelijk houden, terwijl werknemers op korte termijn netto een gelijk salaris ontvangen of er zelfs op vooruitgaan. Hiermee worden secundaire arbeidsvoorwaarden ingewisseld voor loon.”

Rendement
Naast de ontwikkeling van salarisstijgingen, kijken werkgevers steeds vaker naar het rendement op hun loonsom. Hierbij worden factoren als arbeidsproductiviteit, organisatie van het werk, uitvoeringskosten en minder gewaardeerde arbeidsvoorwaarden zorgvuldig bekeken.

Bron: Hay Group, 20 september 2012