Han Mesters: disruptie anno 2018, stand van zaken

0
117

De transformatie van veel sectoren is in volle gang en onder invloed van digitalisering pikken kleine, snelgroeiende bedrijven marktaandeel af van de grote, bestaande spelers. Toch zijn er nog relatief veel CEO’s die de impact van disruptie in hun sector pas over drie jaar verwachten.

In een survey onder 941 ‘business leaders’ in 12 sectoren door het Global Center for Digital Business Transformation, zien we dat in 2015 nog 37% van de geïnterviewde CEO’s dacht dat disruptie van hun businessmodel nog drie jaar op zich zou laten wachten. In 2017 is dat cijfer gehalveerd tot 18%.

Han Mesters, ABN AMRO Insights - Disruptie: Global Center for Digital Business Transformation

Nadenken over innovatie
De belangrijkste reden is dat de huidige economische groei veel ondernemers op het verkeerde been zet: de transformatie in veel sectoren gaat onverminderd door. Hoe meer bewijs we kunnen aanleveren dat disruptie van businessmodellen in volle gang is, hoe groter de kans dat ondernemers gaan nadenken over innovatie.

HR services
Voorbeelden van bedrijven die sectoren in korte tijd volledig hebben veranderd door de opkomst van nieuwe technologieën zijn WhatsApp, Airb&b en Uber. Het belangrijke HR services segment binnen zakelijke dienstverlening heeft al geruime tijd te maken met digitalisering. Het technisch arbeidsbemiddelingsbureau TRIUS heeft het roer daarom volledig omgegooid, en processen verregaand geautomatiseerd met software JIFFER.

Vier sectoren zijn bijzonder kwetsbaar voor digitale disruptie:

  • Media
  • Tech products en services
  • Retail
  • Financiële dienstverlening

Bron: ABN AMRO, 30 januari 2018