"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Grote gemeenten weigeren schuldhulp aan zzp’ers

Veel grote gemeenten bieden zzp’ers geen schuldhulpverlening, terwijl zij volgens de wet geen groepen mogen uitsluiten.

Dit blijkt uit een reportage van de Volkskrant.

Partnerinkomen
Meer dan de helft van de 44 grootste gemeenten geven zzp’ers geen schuldhulpverlening, hoewel ze verplicht zijn hun inwoners te helpen met schulden. Veel ondernemers worden afgewezen op een te hoog partnerinkomen.

Ondernemersbijstand
Deze gemeenten verwijzen ondernemers, en dus ook zzp’ers, door naar Ondernemersbijstand (bbz). Daar zouden ze met een lening hun schuldhulp moeten kunnen betalen. Maar het doel van die regeling is steun bij een laag inkomen, niet bij schulden.

Brief
Staatssecretaris Kleinsma van SZ schrijft al in 2017: “Het simpele feit dat er sprake is van een onderneming is niet voldoende om geen schuldhulpverlening aan te bieden”. Ook haar opvolger, Van Ark, heeft de Tweede Kamer al beloofd de gemeenten een brief te sturen.

Toelichting
De Wet gemeentelijke schuldhulp (Wgs) is de oorzaak van de verwarring. De wet verbiedt het uitsluiten van groepen (zoals zzp’ers) voor schuldhulp, maar in de toelichting staat dat schuldhulpverlening volgens de regering niet toegankelijk is voor zelfstandigen. De meerderheid van de gemeenten kiest voor de toelichting als basis voor beleid.

ZZP Nederland
Stichting ZZP Nederland laat weten dat het jaren geleden al heeft gewezen op de gebrekkige uitvoering van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) door de gemeenten, en in mei 2018 dat zzp’ers als ondernemer door gemeenten ook nog eens worden uitgesloten van schuldhulp. “De Bbz is niet bedoeld voor schuldhulp en zo worden zelfstandigen voortdurend van het kastje naar de muur gestuurd”, aldus voorzitter Maarten Post.

Ombudsman
In september 2018 publiceerde de Nationale Ombudsman in het rapport Een Open Deur? de onderzoeksresultaten van een enquête onder 251 gemeenten over de uitvoering van de WGS en de Bbz. In dit rapport wordt duidelijk dat de meeste gemeenten hun eigen uitvoeringsbeleid maken, waardoor men groepen burgers zoals zzp’ers uitsluit van schuldhulp.

Staatssecretaris Van Ark heeft in antwoord op Kamervragen gesteld, dat zij het rapport van de Ombudsman met belangstelling heeft gelezen, maar dat de gemeenten deze problematiek zelf moeten oplossen. Post: “Wij zien wel, dat gemeenten in samenwerking belangrijke stappen maken, maar de verantwoordelijkheid voor een juiste interpretatie en een juiste uitvoering van de wet berust bij het kabinet.”.

Bron: Volkskrant en ZZP Nederland, 23 januari 2019

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.