Personeelsgebrek? In Brabant wisselen groeiende bedrijven personeel uit

0
94

Een aantal bedrijven in Brabant is onlangs een nieuw soort coöperatie gestart om werknemers uit te wisselen. De bedrijven komen uit verschillende branches en zijn geen concurrenten van elkaar.

Het initiatief komt van Port4Growth. Het wordt door directeur Joop van Dijk toegelicht in het Jaarbericht ‘De staat van het MKB’, pagina 51.

“Ondernemers hebben een echt probleem als de juiste mensen niet meer kunnen vinden,” zegt Van Dijk. “Dat doet zich nu voor bij veel bedrijven. De mensen zijn gewoon op. En het heeft geen zin een ‘blik buitenlanders’ open te trekken. We hebben met een aantal bedrijven in Brabant de koppen bij elkaar gestoken. Met zo’n 20 bedrijven zijn we een pilot gestart van een jaar. Het zijn bedrijven uit de regio die niet elkaars concurrent zijn: productiebedrijven, marketing en sales, ICT, dienstverleners en installatie- en bouwbedrijven. Het feit alleen al dat we bedrijven aan elkaar connecten die daarvoor helemaal niks met elkaar hadden, is vernieuwend. Ze zijn allemaal op zoek naar nieuwe mensen. Daarbij komt: niet alle medewerkers zijn het hele jaar bezet. Het onderling uitwisselen van mensen die je kent en van wie je weet dat ze wat kunnen, dat is een kans.”

Soft skills en mentaliteit
“Wat we zien is dat wervingsbureaus nog steeds vooral werken met CV’s, deze bedrijven kijken eerder naar soft skills en naar de juiste mentaliteit. Daarmee wordt de vijver om uit te vissen veel groter en ontstaan er matches die ze van tevoren helemaal niet hadden kunnen bedenken.”

Bron: Staat van het MKB en Port4Growth, december 2017

Lees ook het FlexNieuws interview over dit initiatief.