Google verslaat vacaturebanken bij banenjacht jongeren

0
711

De meeste hoogopgeleide jongeren die online naar werk zoeken, starten hun zoektocht op Google.

De zoekmachine heeft daarmee de officiële vacaturesites naar de achtergrond verdrongen.

Google verslaat vacaturebanken bij online banenjacht van jongeren

E-recruitment gids Vind mY
Dat blijkt uit onderzoek van uitzendbureau StudentenWerk dat is gepubliceerd in de E-recruitment gids Vind mY. “Jongeren kunnen tegenwoordig veel beter googelen dan een paar jaar geleden”, vindt Rogier Thewessen, directeur marketing van StudentenWerk. “Ook de statistieken van onze eigen website tonen aan: we krijgen steeds meer inschrijvingen via lange gespecificeerde zoekopdrachten.”

39% van de jongeren zoekt via Google
Het onderzoek naar de banenjacht van jongeren werd uitgevoerd door TNS NIPO in opdracht van StudentenWerk onder 1.255 hbo- en wo-studenten in hun laatste studiejaar. De cijfers laten zien dat 39% van de jongeren de banenjacht op Google begint. Vorig jaar was dat nog 29%. De invloed van de jobboards en vacaturebanken nam juist flink af, van 31 naar 23,8%. Het onderzoek geeft verder aan dat 22,9% meteen naar de website van de potentioele werkgever surft. Social media zijn veel minder populair: slechts 8,8% raadpleegt eerst Facebook, Twitter of LinkedIn. Websites van uitzendbureaus zijn voor 5,5% het startpunt van de zoektocht.

> De E-recruitment gids Vind mY 2012-2013 is gratis te bestellen

SEO steeds belangrijker
Het groeiende aandeel van Google in de banenjacht heeft belangrijke implicaties voor de online werving van hoogopgeleide jongeren. Thewessen: “Wil je hoogopgeleide jongeren binnenhalen, dan moet je als werkgever veel beter nadenken over je online recuritmentstrategie. SEO, ofwel zoekmachineoptimalisatie is een absolute must. Ook moet je zorgen dat jouw employer brand online duidelijk en positief naar voren komt.”

Nieuwe edie E-recruitment gids: Vind mY
StudentenWerk publiceert Vind mY dit jaar voor de tweede keer. De gids bevat handige tips om generatie Y effectiever te werven. Ook tips om het employer brand met een bedrijfspagina op LinkedIn te versterken, of een stappenplan om vacatureteksten te optimaliseren voor Google.

Bron: StudentenWerk, 24 september 2012