"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Google for Jobs heeft nog weinig impact op regionale vacaturesites

Luc Vaessen
Luc Vaessen

Google for Jobs heeft nauwelijks impact op regionale vacaturesites

Recruiters en eigenaren van vacaturesites hebben er lange tijd met spanning op gewacht: de uitrol van Google for Jobs in Nederland op 25 augustus 2020. Via deze nieuwe zoekfunctie kunnen werkzoekenden direct via Google naar banen zoeken. Veel regionale vacaturesites hielden hun hart vast. Zou Google for Jobs het verkeer naar hun sites doen afnemen? Ook Luc Vaessen, eigenaar van regionale vacaturesites als WerkinUden.nl en WerkinMeierijstad.nl, vreesde voor de impact van Google for Jobs. Vier maanden later concludeert hij dat die impact tot nu toe heel beperkt is.

Luc Vaessen
Wat is zijn achtergrond? Hij werkte voorheen o.m. als accountmanager bij regionale kranten om advertenties binnen te halen. “Ik zag dat de animo bij het bedrijfsleven voor het plaatsen van vacatures in kranten terugliep,” vertelt hij. “Tegelijk vermoedde ik dat er een markt was voor regionale vacaturesites. Ik heb daar onderzoek naar gedaan en ben vijf jaar geleden mijn eigen onderneming gestart. Daarmee heb ik vier gemeentelijke vacaturesites in het leven geroepen, met succes, want bedrijven werven graag via een lokaal medium. Zelfs de grote organisaties benutten een regionaal vacaturekanaal als zij personeel te werven. Wat dit betreft zie je dat de gunfactor meespeelt.”

Negatieve impact verwacht van Google for Jobs
Luc Vaessen wachtte de uitrol van Google for Jobs op 25 augustus 2020 in eerste instantie gespannen af. Wat zou het effect zijn op zijn diverse regionale vacaturesites voor gemeentes in Noord-Brabant, bijvoorbeeld voor gemeente Uden, gemeente Meierijstad, gemeente Bernheze en gemeente Boxtel. Luc vertelt: “We zagen dat Google for Jobs in andere landen als Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk veel andere vacaturessites naar beneden drukte in de zoekresultaten. Daarom gingen we zelf ook uit van grote negatieve impact op het organische verkeer naar onze site. Via Google for Jobs kunnen werkzoekenden al direct in de Google-zoekresultaten vacatures te zien krijgen die bij hun zoekopdracht passen. Voor regionale vacaturesites zou dat weleens nadelig kunnen zijn voor het bezoekersverkeer.”

Tot nu toe weinig impact Google for Jobs
Maar vier maanden na de uitrol concludeert Luc dat die verwachtingen geen werkelijkheid zijn geworden. Hij merkt nauwelijks impact van de introductie van Google Jobs op elk van zijn vacaturesites. Hij vertelt: “Het organisch verkeer op onze sites is stabiel gebleven. En in totaal is Google for Jobs op dit moment verantwoordelijk voor nog geen 2% verkeer naar onze sites. Een klein percentage dus. Wel zien we dat de kwaliteit van het verkeer via Google for Jobs naar onze site goed is. Dat blijkt onder andere uit een lage bounce rate (het percentage mensen dat na één pagina wegklikt), de relatief lange tijd die mensen op een pagina doorbrengen en het aantal bezochte pagina’s per sitebezoek. In die zin kan Google for Jobs ook iets positiefs teweegbrengen.”

Toekomstvoorspellingen
Luc verwacht dat het aandeel bezoekers dat via Google for Jobs naar regionale vacaturesites komt de komende tijd aanzienlijk gaat toenemen. “Voor de werkzoekende is Google for Jobs ook nieuw. Een werkzoekende komt pas in aanraking met Google for Jobs wanneer hij of zij zoekt op zoekwoorden gerelateerd aan vacatures. Daardoor hebben veel Google-gebruikers deze nieuwe tool nog niet gezien. Zij maken er pas kennis mee zodra ze gericht op zoek gaan naar een nieuwe baan. Als meer mensen met de tool hebben kennisgemaakt, kan dat alsnog veel impact hebben op het verkeer naar regionale vacaturesites in heel Nederland. We wachten vol spanning af.”

Bron: WerkinUden.nl, 15 januari 2021

Lees ook
Google for Jobs uitgerold in Nederland
Google for Jobs gespot in Nederland

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.