Gewoon goed payrollen

5
1278

Pleidooi voor de waarde van payroll
Regelmatig krijg ik van mensen in mijn omgeving de vraag: ‘Wordt payrollen verboden?’ Ik houd mij bezig met payroll oplossingen, vandaar dat deze vraag mij gesteld wordt. Die vraag is niet vreemd, als je ziet hoe payroll in de publiciteit wordt gebracht. Minister Asscher reageerde onlangs in een krantenbericht fel op de toon in een reclame van een payrollbedrijf.
In het verleden, en nog steeds, zijn door werkgevers verschillende soorten constructies opgezet om hun werkgeversverplichtingen te vermijden. De overheid wil er, terecht, alles aan doen om dat te verbieden. De Tweede Kamer steunt dit beleid en ging onlangs akkoord met de Wet aanpak schijnconstructies.

De term payrollen valt vaak bij schijnconstructies. Als je een payrollbedrijf runt dat het wél netjes volgens de wet- en regelgeving doet, heb je daar last van.

Ik pleit er daarom voor om goed payrollen beter voor het voetlicht te brengen. Goed payrollen kan voor heel veel mensen het verschil betekenen tussen wel of geen baan en wel of geen perspectief. Om duidelijkheid te geven over payroll, moeten de juridische kaders helder uiteen worden gezet, want er bestaat discussie over.

Ik vind dat payrollen in de basis hetzelfde is als het werken met een uitzend- of detacheringsbureau, maar dan zonder werving & selectie. In mijn optiek valt payroll onder het ter beschikking stellen van personeel.

Wat is payrollen nu eigenlijk?
Er is geen eenduidige definitie van payroll en dat maakt de discussie lastig. Ik hanteer de volgende definitie:

Een opdrachtgever is niet altijd in staat om de medewerker zelf een arbeidsovereenkomst aan te bieden. Maar de opdrachtgever wil wel graag zelf invulling geven aan het praktisch werkgeverschap. Hij heeft de medewerker zelf geselecteerd, eventueel met behulp van een tussenpersoon. Hij geeft ook invulling aan begeleiding op de werkvloer, planning, loopbaanontwikkeling of functioneringsgesprekken.

Bij payrolling besteedt de opdrachtgever het juridisch werkgeverschap van de medewerker uit aan het payrollbureau. Het payrollbureau verzorgt de salarissen, de contractadministratie en is verantwoordelijk voor het ziekteverzuim. Het payrollbureau is werkgever op afstand, is de afdeling personeelsadministratie voor de medewerker en is de opdrachtgever.

Payrollen op basis van een CAO
Naar mijn mening is er binnen de huidige wetgeving maar één manier voor goed payrollen: op basis van één van de uitzend-/detachering CAO’s die door vakbonden en werkgeversorganisaties zijn vastgesteld, of met een CAO die hier dispensatie voor heeft gekregen.

Ik vind dat payrollen moet worden gezien conform de wet- en regelgeving voor het ter beschikking stellen van personeel. Payrollbureaus werken daarmee op dezelfde juridische basis als een uitzend- of detacheringsbureau. Op payrollbureaus zijn dan ook dezelfde criteria van toepassing:

– Toepassen ABU CAO. In principe is de ABU CAO voor iedereen van toepassing, omdat hij Algemeen Verbindend is verklaard. Uitzondering: leden van de NBBU en bedrijven zoals Please en Tentoo die hun eigen CAO hanteren en dispensatie hebben van de AVV.
– Waadi geregistreerd
– Toepassen StiPP Pensioen, tenzij verkregen dispensatie

Optioneel of aanvullend:
– NEN 4400 certificering
– Werken met G-rekening
– Lid van ABU, NBBU of VPO ( Vereniging Payroll Ondernemingen)

Gewoon goed payrollen
De wereld van werk kent momenteel een enorm spanningsveld. Werkgevers willen mensen wel in dienst nemen, maar niet zomaar in vaste dienst. Hoe graag de overheid dit ook wil stimuleren met de nieuwe Wet werk en zekerheid. De klassieke vakbonden houden nog steeds vast aan de mantra ‘een vast contract, is een goed contract’. De positieve werking die payrollen kan hebben, krijgt zo onvoldoende ruimte om serieus te worden besproken.

Ik ben er van overtuigd dat goed payrollen veel mensen en organisaties kan helpen. Als wordt gewerkt op basis van de uitzendcao’s, getekend door de vakbonden, met volledige toepassing van de inlenersbeloning, kan aan mensen minstens 5,5 jaar perspectief worden geboden. Het is in mijn ogen dé manier om flexibiliteit op de arbeidsmarkt op een goede wijze mogelijk te maken.

Gewoon goed werk, dat kan met gewoon goed payrollen.

Wessel Koning

Wessel Koning is verbonden aan Holland Payroll en IT Payroll.
Hij is initiatiefnemer van werken als Werkprofessional.
In 2013 stond hij samen met Sake Bosma in de finale van het Flexinnovatiefonds met IT Payroll, waarbij ze met hun payrolloplossingen ICT-ers ouder dan 50 jaar uit de WW proberen te helpen.

Vorig artikelTiP wordt Actief Interim – landelijke uitrol nieuwe vestigingen
Volgend artikelFailliet: Psya-basis te Medemblik
Wessel Koning
Wessel Koning is ondernemer op het gebied van het Moderne Werken. Oplossingen kunnen software, consultancy of werkgeverschap zijn. Vanuit iExpat biedt hij maatwerk oplossingen voor kennismigranten. Met Personal Pay werkt aan werkvormen voor professionals, waarvoor een unieke calculator is ontwikkeld. Hiermee kunnen professionals helemaal zelf hun werkvoorwaarden inrichten: https://calculator.personalpay.nl . Daarnaast is hij een van de opjutters van de Werkvereniging, een nieuw initiatief voor en door Modern Werkenden: www.werkvereniging.nl

5 REACTIES

 1. Ik werk al sinds 2007 als onderwijsassistent op payrollbasis.
  Steeds 3 maanden er “uit” ter voorkoming van een vast contract.
  In juni moet ik er zelfs 6 maanden uit terwijl er wel werk voor mij is in dezelfde functie op dezelfde school.
  Hoezo perspectief????

 2. Beste Raymond,

  De spijker op zijn kop, want wat jij meemaakt is juist niet goed payrollen! Het is een pure draaideurconstructie (werk, 3 mnd eruit, werk, 3 mnd eruit, enz en nu 6 mnd eruit).

  Hoe jij het verwoordt, vermoed ik dat er juist geen gebruik gemaakt wordt van bijv de ABU Cao. Dit kun je zien in je arbeidsovereenkomst. Mijn pleidooi van goed payrollen is juist bedoeld om situaties waarin jij zit te voorkomen. Als je inhoudelijk advies wil, help ik je graag verder. Zie mijn linkedin profiel voor contactgegevens.

 3. Ha Raymond,

  Je verhaal is heel herkenbaar en ik hoor het overal. Ook payrollbedrijven en uitzendbureaus die zijn aangesloten bij de ABU werken hier op grote schaal aan mee. Feit is dat tegenwoordig iedereen bang is voor een vast contract. Een vast contract zegt overigens niet dat je tot je pensioen aan elkaar vast zit, maar hiermee spreek als werkgever wel de intentie uit dat je in je medewerker wilt investeren. En daar zit nu juist vaak het probleem waardoor menselijk kapitaal letterlijk op straat staat zoals in jouw geval. Met Molijn Professionals laten we dagelijks zien dat het ook anders kan. Uitgangspunt bij ons is altijd een vast contract omdat wij willen werken vanuit vertrouwen. Onze mensen krijgen van ons onder andere actieve en persoonlijke loopbaanbegeleiding, 4 doorbetaalde loopbaan-ontwikkeldagen per jaar bovenop de standaard 24 vakantiedagen en een opleidingsbudget van €2.000,- per jaar waarvan €1.000,- vrij besteedbaar is. Zo maken wij onze mensen duurzaam inzetbaar én gewild op de arbeidsmarkt. Als het je wat lijkt kan je contact met ons opnemen op 030-7630623 of je stuurt me een email naar: pieter.molijn@molijnprofessionals.nl.

  Hartelijke groeten,

  Pieter Molijn

 4. @Raymond
  Herkenbaar, sterker er zijn grote uitzendorganisaties die intern een verbod hebben op het laten ingaan van fase c contracten. Er is gewoon angst voor het vastdienstverband en Pieter zijn bedrijf en bijvoorbeeld Meurs en een behoorlijk aantal payroll bedrijven vormen een uitzondering op deze werkwijze.

  @Wessel
  Goed dat je deze discussie begint! Aan de ene kant denken partijen dat de ABU cao algemeen verbindend is verklaard aan de andere kant is toch echt het ontslagstelsel bij Payrolling aangepast. Dat betekent dat de ondergebrachte medewerkers vallen onder de reguliere ontslag regels zoals deze bij de feitelijk werkgever gelden.

  Nu de richtlijnen zijn veranderd heeft het aangaan van een uitzendovereenkomst en het volgen van het fase systeem geen zin naar mijn mening althans. Sterker het kan resulteren in vreemde situaties. Aangezien de medewerkers geen contract voor bepaalde tijd, bijvoorbeeld 6 maanden krijgen maar een uitzendcontract zullen ze na verloop van de wettelijke proeftijd een contract voor onbepaalde tijd hebben. Dit gaat in elk geval bijdragen aan de door de minister en sociale partners beoogde flex zekerheid! De vraag is of de werkgeversorganisaties deze gevolgen wel helemaal overzagen.

  Toch blijft het een mooi product, kleine bedrijven krijgen voor een lage marge toegang tot goede HR dienstverlening en verzuimbegeleiding. Grote bedrijven krijgen tegen lage marges middels brokers een MSP achtige dienstverlening waardoor ze niet met al teveel partijen om de tafel hoeven.
  Wat voor nu wel van belang is dat partijen (medewerker, inlener/opdrachtgever en payroller/broker) met elkaar afspreken of het een contract voor bepaalde tijd is en zo ja hoe lang, of dat het een contract voor onbepaalde tijd is.

  Mogelijk dat beëindiging van het contract voor onbepaalde tijd partijen daarna nog met uitdagingen gaat opzadelen. De payroller broker moet namelijk de ontslagvergunning regelen op basis van de bedrijfseconomische omstandigheden bij de inlener/opdrachtgever.

  De vraag is of partijen elkaar genoeg openheid geven bij een dergelijke ontslagzaak en wie voor de kosten gaat opdraaien van het ontslag. De huidige marges van payrollers en brokers doen vermoeden dat de feitelijk werkgever daar voor op zal draaien.

 5. @Maarten

  Je schrijft:

  “Nu de richtlijnen zijn veranderd heeft het aangaan van een uitzendovereenkomst en het volgen van het fase systeem geen zin naar mijn mening althans. Sterker het kan resulteren in vreemde situaties. Aangezien de medewerkers geen contract voor bepaalde tijd, bijvoorbeeld 6 maanden krijgen maar een uitzendcontract zullen ze na verloop van de wettelijke proeftijd een contract voor onbepaalde tijd hebben. Dit gaat in elk geval bijdragen aan de door de minister en sociale partners beoogde flex zekerheid! De vraag is of de werkgeversorganisaties deze gevolgen wel helemaal overzagen.”

  Kan je uitleg geven hoe een uitzendcontract na verloop van de wettelijke proeftijd ineens een contract voor onbepaalde tijd wordt?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here