Geleidelijke inbesteding schoonmaak bij Rijk

0
122

Het Rijk gaat schoonmakers geleidelijk weer in vaste dienst nemen.

Dat schrijft minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) mede namens minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Bij Defensie gebeurt dat in 2018, na afloop van de lopende contracten. Bij de Nationale Politie kunnen door juridische belemmeringen voorlopig geen schoonmakers in vaste dienst worden genomen.

Het kabinet kiest voor een geleidelijke inbesteding van schoonmaakwerkzaamheden bij een nog op te richten organisatie. Schoonmaakmedewerkers komen in dienst van de Rijksoverheid en het schoonmaken wordt in eigen beheer gedaan.

Met de inbesteding wil het kabinet schoonmaakmedewerkers weer als gewone collega’s deel uit laten maken van de overheid als organisatie. Daarmee voert het kabinet de afspraak uit in het regeerakkoord om de positie van werknemers in de facilitaire dienstverlening te verbeteren.

Het kabinet wil de inbesteding van schoonmaakwerkzaamheden zorgvuldig voorbereiden. Daarbij rekening houden met de huidige bestaande contracten, de afname van het aantal vierkante meters schoon te maken vloeroppervlak in rijkspanden en een goede prijs/kwaliteitsverhouding.

Bron: Rijksoverheid, 23 juni 2014