Freelancers en bizarre kerstcadeaus van opdrachtgevers

0
227

Freelancers krijgen de meest bizarre cadeaus van hun opdrachtgevers: van kilo’s haring tot een kalender voor het afgelopen jaar.

Dat blijkt uit onderzoek van payrollspecialist Tentoo onder meer dan 200 freelancers.

Paul den Ronden, CEO van Tentoo: “Doordat freelancers doorgaans tijdelijke opdrachten aannemen, komen ze in aanraking met veel verschillende opdrachtgevers. Niet elke opdrachtgever weet helemaal de juiste toon te vinden bij het uitzoeken van een kerstgeschenk.”

Mismatch
De ervaringen van de ondervraagden leveren opmerkelijke resultaten op. De cadeaus sluiten vaak totaal niet aan op de wensen van de freelancer. Zo heeft een minderjarige freelancer wel eens een fles wijn gekregen, een vegetariër een doos met vlees en een vrouw een pakket met verzorgingsproducten voor mannen.
“Eén cadeau was zelfs zo ondefinieerbaar dat er een prijsvraag voor is uitgeschreven in de schoolkrant. De prijs was het vreemde metalen voorwerp. Het bleek uiteindelijk iets te zijn om een wijnfles in op te hangen,” vertelt een freelancer.

Niet kieskeurig
Hoewel opdrachtgevers soms opmerkelijke keuzes maken op het gebied van kerstgeschenken, zijn freelancers niet snel geneigd te klagen. Op de vraag wat ze als freelancer het meest missen in de decembermaand, antwoordt bijna dertig procent niets te missen. De Kerstbonus en het Kerstpakket staan op respectievelijk de tweede en derde plek van meest gemiste dingen. Aan vrije dagen lijkt het de freelancers wel te ontberen, hoewel dat een bewuste keuze is: de helft van de freelancers geeft aan geen vakantie te nemen omdat ze alle inkomsten kunnen gebruiken.

De tien meest bizarre Kerstgeschenken van werkgevers
1. Twee kilo haring
2. Een spons
3. Een verplichte donatie aan een eigen fonds van de opdracht gevende stichting
4. Een kalender voor het jaar ervoor
5. Een promo dvd van de opdrachtgever
6. Kerstpakket met producten die bijna over datum zijn
7. Medicijnenblik
8. Een waxinelichthouder
9. Een doos
10. Een metalen voorwerp dat zo ondefinieerbaar was dat er een prijsvraag voor is bedacht.

Bron: Tentoo, payrolling voor freelancers, 17 december 2015