FNV: UWV moet ontslag weigeren bij flexmisbruik

0
1210


FNV23 maart 2011

FNV vindt dat het UWV werkgevers geen vergunning meer mag geven voor ontslag van personeel, om deze werknemers als freelancer of als ingehuurde kracht (payroller) terug te nemen.

Het fenomeen ‘flexwerk’ is een wereldwijd verschijnsel, dat zich snel uitbreidt. Er is een verschuiving van vast werk naar allerlei vormen van flexwerk.

Van vast naar payroll of flex
De vakcentrale heeft niets tegen flexarbeid, maar wil dat de werknemer hier zelf voor kiest, goed betaald krijgt en voldoende perspectief heeft. Volgens de FNV zijn er echter signalen dat er op grote schaal mensen met een vaste baan ontslagen worden, die niet lang daarna in hetzelfde bedrijf terugkeren, maar dan als flexkracht.

Deze flexwerkers doen vaak hetzelfde werk als voorheen. Het komt eveneens voor dat andere flexwerkers worden ingezet in plaats van de vaste krachten.

Ook komt payroll veelvuldig voor. Op dit moment zijn er dagelijks 90.000 werknemers op payroll-basis aan het werk, aldus de vakcentrale.

FNV wil zekerheid bij structureel werk
De FNV wil die trend keren. Werknemers hebben recht op gewoon goed werk en op financiële zekerheid op langere termijn. Dat geeft rust, en stress is erg ongezond. Bij structureel werk hoort een vaste baan, aldus de FNV.

Meldpunt ‘Van vast naar flex’
Om deze ontwikkelingen tegen te gaan, wil de FNV eerst feiten verzamelen via het meldpunt ‘Van vast naar flex’.

Bron: FNV, Meldpunt Van vast naar flex, FNV, 22 maart 2011 en FNV Bondgenoten, 17 maart 2011