FNV: uitzendbranche wijkt uit naar contracting

0
2180

FNV Bondgenoten beschuldigt de uitzendbranche van constructies om cao-afspraken over gelijk loon voor gelijk werk te ontduiken.

FNV noemt het een bewuste strategie voordat de nieuwe wettelijke regels voor flexwerk ingaan. Volgens de vakbond gebruiken uitzendbureaus steeds vaker de route van ‘contracting’ om lonen te kunnen drukken. Voorzitter Ellen Dekkers van FNV Bondgenoten zegt dit vandaag in de Telegraaf. Onder meer Tempo-Team zou zeer actief zijn met contracting, bijvoorbeeld bij het aanbieden van flexkrachten voor PostNL. In een reactie zegt Tempo-Team daarop: ‘Outsourcing of contracting bieden we al tien jaar aan. Dat is niets nieuws.’

Volgens Ellen Dekkers is het verschil tussen uitzenden en contracting ‘schimmig’. Bij contracting worden de opdrachten op de werkvloer gegeven door een leidinggevende van de uitlener. Bij uitzenden krijgen ze hun opdrachten van het inlenende bedrijf. “In de praktijk zie je bij veel contracting dat het gewoon de inlener die de dagelijkse werkinstructies geeft. Omdat het zogenaamd contracting is, vallen de mensen niet meer onder de cao en kunnen ze lagere lonen betalen.”

FNV zegt dat ook de firma Stuwarooij hier mee bezig is. FNV is van plan om een dagvaarding aan Stuwarooij te sturen.

Bron: Telegraaf, 29 januari 2014