FNV: Schappen sluiten ZZPers uit

0
461

17 april 2011

De hoogheemraadschappen van Rijnland, Delfland en Schieland en Krimpenerwaard willen gezamenlijk de externe advieswerkzaamheden aanbesteden.

FNV Zelfstandigen is ontstemd over de manier waarop deze schappen de aanbesteding inrichten.

ZZPers uitgesloten
De aanbesteding van de hoogheemraadschappen is in strijd met de nieuwe aanbestedingswet die binnenkort van kracht gaat. De winnaars van de aanbesteding mogen uitsluitend werknemers leveren waardoor zelfstandigen nadrukkelijk buitengesloten worden. Zelfstandig ondernemers hebben door de aanbesteding de komende vier jaar geen kans meer op een opdracht van de hoogheemraadschappen. Daarnaast wordt niet uitgelegd waarom zelfstandigen bewust worden buitengesloten en waarom de advieswerkzaamheden worden geclusterd.

Ontstemd
Linde Gonggrijp, directeur FNV Zelfstandigen: “Onze leden en wij zijn zeer ontstemd over het feit dat zelfstandigen worden buitengesloten. Bovendien is deze werkwijze in strijd met de nieuwe aanbestedingsregels die juist meer kansen geven aan zelfstandigen. Het is voor ons onbegrijpelijk dat de hoogheemraadschappen op deze manier omgaan met aanbestedingsregels en de expertise van zelfstandigen negeren.”

Nieuwe wetgeving
Afgelopen februari heeft de Tweede Kamer een nieuwe aanbestedingswet aangenomen die juist meer kansen moet geven aan zelfstandigen en die nadrukkelijk clustering tegen gaat. Opdrachten moeten volgens de nieuwe regels verdeeld worden in percelen, waardoor zelfstandig ondernemers een betere kans maken. Clusteren mag enkel nog met goede redenen en wanneer er expliciet rekening wordt gehouden met het MKB en zelfstandig ondernemers. “Dat zien wij in deze aanbesteding niet terug, we zien juist dat zelfstandigen bewust worden buitengesloten”, aldus Linde Gonggrijp.

Nieuwe toetreders
“Ook de omzeteis is in de nieuwe aanbestedingswet aan banden gelegd. Dat dit in deze aanbestedingsprocedure toch weer wordt gehanteerd lijkt dus in strijd met de nieuwe regelgeving. Door deze eis krijgen nieuwe zelfstandig ondernemers, die nog geen omzet hebben gemaakt de afgelopen drie jaar, geen kans om al dan niet gezamenlijk mee te dingen naar de opdracht. Zo worden capabele adviseurs buiten spel gezet.”

Gesprek
Op donderdag 12 april heeft FNV Zelfstandigen een brief gestuurd naar alle drie Hoogheemraadschappen waarin ze het initiatief nemen tot een gesprek. Gonggrijp: “Wij gaan graag het gesprek aan met de Hoogheemraadschappen, omdat we willen weten waarom zelfstandig ondernemers buiten spel worden gezet terwijl medewerkers van de Hoogheemraadschappen zelf stellen dat zelfstandigen onmisbaar zijn als adviseurs.”

Bron: FNV Zelfstandigen, 16 april 2011