FNV Jong: “Motie Rutte maakt van jongeren makkelijk doelwit”

0
1059


28 juni 2010

De motie Rutte, inmiddels een wetsvoorstel, om jongeren vaker en langer opeenvolgende tijden arbeidscontracten aan te bieden is onacceptabel. Dat schrijft FNV Jong in een brief aan de Eerste Kamer. Die behandelt morgen het voorstel van de liberale voorman.

In de motie wordt voorgesteld dat jongeren pas bij een vijfde contract of na een periode van vier jaar recht hebben op een contract voor onbepaalde tijd. Dit wetsvoornemen holt de positie van jongeren verder uit. FNV Jong bestrijdt in haar brief het idee dat de maatregel nodig is om jongeren aan het werk te helpen in tijden van crisis.

Leeftijdsdiscriminatie
FNV Jong voorzitter Jeroen de Glas: ‘’Het is ongelooflijk dat dit voorstel ingebracht wordt als een maatregel om jeugdwerkloosheid te bestrijden. Voor jongeren liggen baantjes niet voor het oprapen. En dan ook nog eens onzekerheid over contractverlening. Dat is niet te doen voor jongeren. Dit voorstel werkt leeftijdsdiscriminatie in de hand.’’

Jeugdwerkloosheid neemt toe
De jeugdwerkloosheid loopt vooral op door de zwakke positie van jongeren op de arbeidsmarkt. Veel jongeren werken op flex- of tijdelijke contracten. Zij kunnen hierdoor makkelijker ontslagen worden. Het verruimen van de contracttermijn van flexibele contracten van drie naar vier jaar verkleint voor jongeren de kans op een vaste baan met alle gevolgen van dien.

Actieplan

FNV Jong vindt wel dat er nog veel gedaan kan worden om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Onlangs lanceerde zij haar campagne Hoelangmoetiknogzitten.nl. FNV Jong is van mening dat een sluitende aanpak voor jongeren hard nodig is. Het Actieplan Jeugdwerkloosheid biedt betere oplossingen voor de aanpak van jeugdwerkloosheid.

Gerelateerd nieuws
> Studenten minder optimistisch over arbeidsmarktkansen
> FNV Jong: Bestrijd Jeugdwerkloosheid NU!
> Startkwalificatie biedt jongeren meer kans op baan
> Werk- of leeraanbod voor jongeren tot 27

Bron: FNV Jong, 28 juni 2010