FNV Henk van der Kolk: Doorbraak in uitzendcao

0
382


20 juli 2012

Column Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten, gepubliceerd op www.fnvbondgenoten.nl.

Het heeft even geduurd, maar na vier maanden onderhandelen ligt er eindelijk een nieuwe uitzend-cao. Met als meest in het oog springend punt, dat uitzendkrachten vanaf de eerste dag hetzelfde gaan verdienen als hun collega’s met een vast dienstverband bij hetzelfde bedrijf: “gelijk loon voor gelijk werk”.

Weliswaar duurt het nog even: pas vanaf 2015 wordt het realiteit. Maar toch!

Er is jaren – tien jaar om precies te zijn – van trekken, duwen, onderhandelen, lobbyen en actievoeren aan vooraf gegaan om dit te realiseren. Het is een belangrijke doorbraak, en niets minder dan een kleine revolutie in de arbeidsverhoudingen.

Doorgeslagen flexibilisering
Deze afspraak is een erkenning van het feit dat de flexibilisering is doorgeslagen en werkers met een flexcontract gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden verdienen. Het is ook een belangrijk wapenfeit, omdat de uitzendbureau’s hiermee het principe van “gelijk werk, gelijk loon” onderschrijven. We kunnen er trots op zijn, dat met alle kennis, kunde en inzet van de uitzendwerkers, dit resultaat op eigen kracht is binnen gesleept.

Is de buit nu binnen? Nee, nog lang niet. En niet alleen omdat naleving een probleem is in de uitzendbranche, maar ook en vooral, omdat er naast uitzendcontracten een scala aan diverse flexibele contractvormen bestaat als payrolling, contracting en overeenkomst van opdracht. Daarover een volgende keer meer.

Cao-voorwaarden ongeacht contractvorm
Met de prachtige afspraak in de uitzend-cao wordt uitzendwerk natuurlijk wel duurder, en dus de kans groter dat het bedrijfsleven verder ‘vlucht’ in genoemde goedkopere constructies. Dat zullen we dus nu aan moeten pakken. Aan de cao-tafel, met werkgevers, door onder meer af te spreken, welke flexvormen wel kunnen en onder welke voorwaarden. Wij staan ervoor dat iedereen, ongeacht de contractvorm, onder de cao valt. Werknemers moeten zich realiseren dat er sprake is van een gezamenlijk belang en zich daar ook sterk voor maken in de vakbond.

Politiek stel paal en perk aan flex
Van de overheid mag verwacht worden dat die ook paal en perk stelt aan de doorgeslagen flex. Dat is beter dan het ontslagrecht te verslechteren, zoals de ‘Kunduzcoalitie’ wil en volstrekt negeert dat het laagste putje op de arbeidsmarkt wordt opgezocht.

We willen geen ‘sociale woestijn’
Dat stellen we aan de kaak in onze campagne over de ‘sociale woestijn’, die dreigt als de maatregelen van de Kunduz-vijf doorgaan. Wij dwingen politieke partijen om kleur te bekennen. Op 8 september zullen we in het hele land op manifestaties van ons laten horen en roepen we ook iedereen op massaal onze campagne te ondersteunen, met als doel dat er op 12 september voor een sociaal Nederland wordt gekozen.

De uitzendbranche heeft kleur bekend. Wie volgt?

Henk van der Kolk
(voorzitter)

Bron: FDFNV Bondgenoten, 19 juli 2012