"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

FNV en CNV sommeren Temper om werkers in dienst te nemen

De vakbonden FNV en CNV hebben berekend dat het platform Temper jaarlijks zo’n 18 miljoen aan premies en belastingen omzeild. ‘Het platform bemiddelt zelfstandigen in de horeca, logistiek en schoonmaak , terwijl het in feite een uitzendbureau is.’
Witboek 'Temper is een uitzendbureau'
De vakbonden stellen dat niet alleen de maatschappij miljoenen misloopt, ook de mensen die via Temper werken lopen inkomsten mis.

FNV en CNV eisen in een vandaag aangeboden sommatie onder meer dat de werkers door Temper in dienst worden genomen en daarmee ook een correcte nabetaling ontvangen.

Zakaria Boufangacha, arbeidsvoorwaardencoördinator FNV: ‘Wat Temper doet is het bemiddelen tussen opdrachtgevers en werkenden. Dat doen uitzendbureaus ook. Daarom dient Temper zich dus ook aan dezelfde regels te houden, waaronder CAO en pensioenen. Daar hoort bij dat Temper ervoor zorgt dat werkenden een sociaal vangnet hebben doordat er sociale premies en belastingen zijn betaald.’

Bekijk het FNV-Witboek: Temper is een uitzendbureau

Piet Fortuin, CNV-voorzitter: ‘Wij willen paal en perk stellen aan deze constructies, want dit leidt alleen maar tot verliezers. We voeren deze rechtszaak ook als waarschuwing voor andere bedrijven die soortgelijke constructies willen optuigen.’

Rechtsgang
De vakbonden hebben Temper twee weken de tijd gegeven om te reageren en met de bonden in gesprek te gaan. Als het platform in gebreke blijft dan stappen FNV en CNV naar de rechter.

Belofte versus werkelijkheid
Via Temper werken veel studenten, zij worden door het platform verleid met de belofte van vrijheid, flexibiliteit en hoge bruto verdiensten per uur. In de praktijk valt het tegen. Op sommige klussen komen tientallen aanmeldingen voor één plek, waardoor de onzekerheid toeneemt, er wordt niet gewezen op bijkomende kosten van aansprakelijkheids- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en administratieve kosten.

Onder minimumloon
Ook financieel is het plaatje minder rooskleurig dan verwacht. Iemand die via Temper in de bediening werkt krijgt € 15,52 betaald, maar houdt daar slechts € 8,16 van over. Dat is veel minder dan een uitzendkracht in dezelfde functie (€ 11,40) en zelfs onder het wettelijk minimumloon (9,54). Student Timo Verbeek werkt voor Temper: ‘Ik vind het leuk om te onderhandelen over wat ik ga verdienen, alleen de keren dat ik dat deed kreeg ik de klus niet, ik ben er dus maar mee gestopt.’

Schijnzelfstandigheid
Uit uitgebreid onderzoek van FNV Handhaving en Flex, te lezen in het witboek Temper, blijkt dat Temper onzelfstandig werkend personeel bemiddelt alsof het zelfstandigen zijn. Vaak werken zij zij-aan-zij met vaste werknemers en uitzendkrachten en Temper betaalt, net als een uitzendbureau, de gewerkte uren uit. De Temperaars werken onder leiding en volgen net als uitzendkrachten instructies op over bijvoorbeeld werkwijze of pauze. Dat maakt zelfstandig ondernemen per definitie onmogelijk, vindt de vakbond.

Bron: FNV en CNV, 22 juni 2020

Lees ook
FNV Flex tegen samenwerking FNV Horeca en Temper
Platformwerk in tijden van corona
FNV verdeeld over aanpak platformbedrijven

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.