FNV: bouwvakkers ingeruild voor flexwerkers

0
295

53 Procent van de bouwvakkers heeft in de afgelopen vier jaar bij zijn of haar bedrijf meegemaakt dat vast personeel werd ingeruild voor flexwerkers.

Van hen geeft 60 procent aan dat de arbeidsvoorwaarden voor deze ingehuurde flexwerkers (veel) slechter zijn. Zo blijkt uit een enquête van FNV Bouw & Infra. De bouwbond vraagt hier aandacht voor voorafgaand aan het algemeen overleg in de Tweede Kamer.

FNV: “Er zijn tienduizenden flexwerkers, waaronder ook vele Polen, Turken, Portugezen, Roemenen, Bulgaren en Hongaren, in de bouw aan het werk. De flexwerkers in de bouw zijn in de praktijk vogelvrij. Wat heel vreemd is, want je zou verwachten dat grotere onzekerheid juist gepaard gaat met een hoger loon.”

Enkele geciteerde reacties van bouwvakkers
“In maart 2012 ging mijn bouwbedrijf failliet (10 werknemers). Iedereen ontslag. Vervolgens ging de directeur verder met zzp’ers die hij vroeger wel eens inhuurde.”

“Terwijl ik als vaste kracht ontslagen werd liepen er vele flexwerkers rond en zij bleven aan het werk. Waar ik nu als flex rondloop is de grote bouw voor 90% door flex gerealiseerd.”

“Ik werk noodgedwongen als zzp’er in de bouw. Inleners dicteren de werktijden, de prijs, het werk. Van zelfstandig het werk aannemen is geen sprake. Als er geen werk is, zit ik zonder inkomsten thuis. Momenteel ontvang ik tussen de 8 tot maximaal 13 euro per uur. Geen idee waarom het de ene keer meer is dan de andere keer, ik werk tenslotte voor dezelfde ‘werkgever’.”

Bron: FNV Bouw, 25 april 2015